Ion Hadârcă, cel mai mare poet al politicului moldovenesc și cel mai longeviv politician de la Perestroikă încoace, a intrat de ieri în librării cu volumul de versuri inedite  Lira din acvariu, apărut în colecția Rotonda a Editurii Cartier.

Zece alese:

1. „cu zboru-i verde fundamentalist/ amestecând probleme importante/ mai și-anulând vreo câteva/din ele// ea a căzut eroic/pe covor/ fulgerător de crud strivită/ de palma lui Obama…” (Muesca lui Obama)

2. „predilecția stărilor verzi/ legănate-n stamine de aur/ am avut-o…” (Predilecția stărilor verzi)

3.  „procuratorul Iudeii/ totuși s-a desăvârșit/ între timp arta fugii/ printre Evanghelii” (Procuratorul Iudeii)

4. „suntem într-o părere/ tot mai rar/ și tot mai des/ nu-mpărtășim niciuna”  (Suntem într-o părere)

5. „… ezitările// evitările// de-a mai da/ un glas adevărului crud// că din urma eșecului/ iarăși vin să rodească/ recoltele” (Revolte fragile)

6. „iar pentru cum mi-ai vopsit/ în negru și scrum/ sărbătorile/ te iubesc atât de mult/ cât toate mormintele/ și răsmormintele/ străbunelor mei/ e-li-be-ra-to-ru-le” (Odă creștină)

7. „sunt un câine rănit/ internat în spitalul/ pisicilor albe” (Spital avid)

8. „timp urât/ dar ce frumos// timp mărunt/ dar cât de scump// timp grăbit/dar ce păcat// timp trecut// dar ce folos” (Timp urât)

9. „La ce bun poeții/ În vremuri sărace?/ La arat? La semănat?/ La păscut godacii?// La ce moară? La ce vânt?/ La mai care troacă,/ Unde-n loc de Duhul Sfânt -/ Mintea cea sireacă.” (La ce bun?)

10. „doar atât:/ voi să pot/ reintra împăcat/ în alte/ celule de haos” (Din structura delirului)

 

Gheorghe Erizanu