lorcenkov_copb

Odiseea basarabenilor (fuga de pe „acest picior de rai”) de la începutul anilor 2000 o descrie Vladimir Lorcenkov, scriitor de limbă rusă din Republica Moldova. Titlul în rusă e Vse tam budem. Lorcenkov a ajuns și el mai departe de Republica Moldova. În Canada. Asta după ce a luat premii sau a intrat pe lista scurtă a celor mai importante premii literare din Rusia sau Franța.

În roman președintele Voronin fuge și el de funcție și țara pe care o conduce. La o pizzărie din Italia. Salariul de acolo e mai mare decât cel de președinte.

Cartea a fost tradusă și apărută pe piețele mari editoriale din lume. În română e la prima traducere.

În germană, daneză, engleză cartea a apărut cu titlul Miere și lapte. Sau Lapte și miere.

Francezii au preferat O mie una de metode de a părăsi Moldova.

Inițial, noi am mers pe Toți o să ajungem acolo. Dar căutam un titlu. Poate găsim unul mai bun la

„Farsa lui Lorcenkov poate să nu ne spună multe despre viaţa din Moldova, dar aruncă o lumină amuzantă asupra nevrozelor naţionale adesea uitate ale acestei ţări.” (Sam Sacks, The Wall Street Journal)

„Viaţa bună e în altă parte este mult mai mult decât doar o serie de episoade comice: romanul izbuteşte să menţină un echilibru subtil între tragedie şi farsă, oferind imaginea unei ţări în care forţa motrice a acţiunilor oamenilor, chiar şi a celor mai caraghioase, o reprezintă mânia şi disperarea.” (James Womack, Times Literary Supplement)

„Vladimir Lorcenkov este un impostor talentat: zugrăvind o viaţă intensă, pitorească, nebună într-un colţ uitat de Dumnezeu al spaţiului postsovietic, el se dă uneori, cu abilitate, drept un „Kusturica moldovean”, de fapt însă e mai sumbru, mai necruţător, mai disperat.” (Roman Arbitman, Vedomosti)

Deocamdată, avem următoarele variante:

Toți o să ajungem acolo

Viaţa bună e în altă parte

Toate drumurile duc la Italia

Viața e în altă parte

Terra nova

Mergem la Italia

Ulise 2.0

O mie una de metode de a părăsi Moldova

Cititorul nostru este mai deștept ca noi. Se caută un titlu pentru cei din satul Larga. Care au plecat în Italia. Dar au ajuns pe o insulă. Pe Nistru.

Cartea este interzisă minorilor. Și stataliștilor. Nu arătăm deloc bine. Arătăm așa cum suntem.

Niște finuți. Blegi.

Salvează

Gheorghe Erizanu