Vitalie Marinuța, actualul ministru în exercițiu al Apărării, l-am văzut o singură dată. A venit la o lansare de carte. Era Cine suntem noi? de Dan Dungaciu. Nu a adus batalioane ca să facă figurație la acea lansare. A venit ca un cititor. Singur. Și cu o carte cumpărată. Pentru autograf.

Mai știu că revista Punkt s-a înțeles să fotografieze niște domnișoare, acoperite cu tricolor, pe fundalul soldaților Armatei Naționale. Marinuța a acceptat inițial. După aia a văzut domnișoarele. Și pentru binele soldaților nu le-a permis să fotografieze. Domnișoarele erau prea sexy. Punkt-ul s-a supărat. Eu l-am înțeles.

Mai știu că a făcut niște reforme în regulamente, în cadență.

Nu știu cum reușește să îmbrace și să hrănească Armata Națională. Nu știu cât e de pregătită Armata Națională. Probabil, trebuia de făcut o armată profesionistă. Poate și se face. Nu cunosc detalii. Și nu mă interesează. Știu de scandalul cu armamentul vândut Armeniei. Dar nu cred că decizii de acest gen sunt luate doar de către ministrul Apărării. Avem cazul Pasat.

Supărarea  politică a lui Ghimpu și reacția ofițerului Marinuța ar putea declanșa reacția ofițerilor Armatei Naționale. Ar putea să nu fie politică. Ar putea fi vorba de onoare. E o noțiune din afara politicului. Și nu are nimic cu primăvara.

Gheorghe Erizanu