Fareed Zakaria a fost prins cu un plagiat. Din numărul de aprilie al lui New Yorker. Și-a cerut scuze de la cititori. A fost suspendat pentru o lună de zile din mass media, unde avea emisiuni și rubrici.

Apoi am făcut legătura cu un alt plagiat. De la noi. Apoi am făcut legătura cu venitul pe cap de locuitor în România și demontarea instituțiilor de drept. Din iulie curent. Apoi m-a înspăimântat speranța de viață a democrației în Republica Moldova.

Așa am revenit la Fareed Zakaria.

Prin librăriile noastre mai găsiți cartea Viitorul libertății de Fareed Zakaria.

Prima democrație directă a fost în Atena antică. Cea care l-a condamnat la moarte, în mod democratic, pe Socrate. Romanii au accentuat un alt aspect al libertății: toți cetățenii erau tratați în mod egal de către lege. Problema legislației romane era alta: ea nu se aplica în cazul clasei conducătoare. Ceea ce la făcut pe Caligula să-și numească calul senator.

Libertatea aduce democrația. Nu invers. Totul a început în 324, atunci când Constantin a hotărât să mute capitala de la Roma la Bizanț. Și-a mutat dregătorii, armata, negustorii. Dar a uitat la Roma o persoană: episcopul de Roma. Ceea ce a divizat biserica. Bizanțul a intrat sub controlul statului. În timp ce Occidentul/Roma a intrat sub suveranitatea religiei.

În dimineața zilei de 31 octombrie 1517 pe poarta neagră a castelului din Wittenberg, unde, de obicei, studenții și profesorii își atârnau diverse teze, Luther și-a bătut în cuie cele 95 de teze, scrise inițial din cauza indulgențelor papale, dar, care au ajuns, datorită norocului și a mașinii de tipar, inventate cu ceva timp în urmă de Guttenberg, să rupă Biserica Catolică în două. Apoi a fost Regele Henric al VIII-lea, care a rupt relația cu Vaticanul, din cauze mai banale. Papa a refuzat să-i anuleze căsătoria sa cu Caterina de Aragon. Așa a apărut biserica anglicană. Sunt mici fapte care au fărâmițat unitatea autorității supreme și au câștigat spații pentru libertăți colective.

Apoi a fost Revoluția Glorioasă din Anglia din 1688. Apoi a fost revolta coloniștilor americani împotriva majorării taxelor din 1776, care a dus la apariția SUA. A mai fost Marea Revoluție Franceză de la 1789.

Sute de ani au adus mici libertăți personale: dreptul la proprietate, dreptul la confesiune, dreptul la libertatea cuvântului și supremația legilor. Aceste libertăți au creat democrația. Dar atunci când o țară devine democratică fără a fi dezvoltată, democrația dispare. S-a calculat că într-o țară democratică cu un venit pe cap de locuitor mai mic de 1500 $ regimul democratic are o speranță de viață de 8 ani, la venitul de până la 3000 $ speranța de viața a regimului ajunge la 18 ani, iar la venitul de peste 6000$ regimul devine foarte durabil.

Venitul mediu pe cap de locuitor pentru Republica Moldova constituie 1600 $, conform datelor Fondului Monetar Internațional pentru 2010. CIA vorbește de 1200 $.

Așa spun cărțile.

VIITORUL LIBERTĂȚII: DEMOCRAȚIA NELIBERALĂ ÎN STATELE UNITE ALE AMERICII de Fareed Zakaria. Traducere din engleză de Doris Mironescu  (Editura Polirom 2009)

(Pentru Cartea zilei, Publika TV)

Gheorghe Erizanu