Angajații editurii Univers Pedagogic au ajuns cu plângerile și protestele la Guvern.

Scurt istoric. Editura Univers Pedagogic a fost creată cu vreo cinci ani în urmă de către Ministerul Educației. Pentru necesitățile ministerului. Din declarațiile angajaților aflăm că ei nu au fost plătiți pentru ultimele 9 luni. Iar editura a intrat în incapacitate de plată în ultima jumătate de an.

Ar trebui să vărs o lacrimă pentru bieții oameni. Dar nu pot. De ce? Pentru că această editură a fost o găinărie. Toate documentele și materialele necesare pentru a fi tipărite de către Ministerul Educației până la apariția Universului erau oferite editurilor prin concurs. Ministerul avea buget pentru editarea materialelor didactice sau metodice. Se anunța concurs. Editorii interesați participau. Cel cu cel mai mic preț executa comanda. Clar. Simplu. Până a apărut un cap deștept. Și a zis că nu vrea să dea banii statului (asta era mentalitatea) unor editori privați. Vom face propria editură. Și fără concurs vom tipări tot de ce avem nevoie. Asta au făcut. Și-au luat banii. Au lăsat angajații fără salarii. Când au simțit că găinăriile nu vor mai merge, atunci au decis să închidă jucărica.

Cei care au numărat banii editorilor privați s-au ascuns în fața colegilor komuniști cu ideii aproape leniniste: sistemul editorial și cel educațional trebuie privite ca unelte propagandistice.

Cu propaganda în proțap au creat Univers Pedagogic. O strucutră care funcționa după alte principii decât cele ale pieței.  Au lăsat pe drumuri angajații.

Cu propaganda în proțap au eliminat editorii din procesul de editare al manualelor. Părinții și unii angajați ai ministerului mă sună și mă roagă insistent să găsesc manuale tipărite de Cartier cu 4 sau 5 ani în urmă. Erau manualele care trebuiau să apară la 1 septembrie după noua schemă de editare a ministerului. Ele nu sunt.

Ostatici ai vechiului sistem vor fi în curând editura Lumina, editura Cartea Moldovei, editura Enciclopedică sau editura Știința. Ultima, datorită managementului, funcționează și după legile pieței. Acestea sunt editurile de stat. Care funcționează după principiul clientelar. Clientela n-a suportat pierderi în perioada de criză. Poate a câștigat mai puțini bani. Poate nu. Oricum ei nu au riscat cu banii lor. Ei au administrat prost niște bani publici. Atât. Au fost jertfiți sau vor fi jertfiți angajații de rând. Ceilalți vor trece în sectorul privat sau în cel politic, ultimul numărându-se printre cele mai profitabile business-uri din Republica Moldova.

Gheorghe Erizanu