poză

Poporul Republicii Moldova este deștept. Răbdător. Înțelegător.

Realitatea TV din București, duminică seara, prin Rareș Bogdan și invitații săi a isterizat o Românie. Prin umilirea cetățenilor Republicii Moldova. „Noi am cheltuit milioane cu voi, v-am dat burse pentru tineri, am construit grădinițe, v-am dat cărți pentru bibliotecile voastre, am construit gazoductul Iași – Ungheni, v-am dat autobuze pentru școli, vă dăm cetățenie.” Ș.a.m.d. „Iar voi ați votat cu Rusia. La Moscova sunt cozi. Unde sunt cozile din București?” E grosso modo.

Erau abia primele rezultate. Din cele mai mici secții. Unde dominau masiv socialiștii. Și komuniștii.

1. La Moscova a fost o diversiune. E răspunsul Mosocvei la experiența Iohannis a diasporei românești. În stil Kremlin. Cei care au fost aduși la vot nu plecau după ce votau.  Alții dintre cei care făceau coadă nu aveau cetățenie moldovenească, eufemistic vorbind. Spre deosebire de legislația românească, orice șef de secție  RM poate prelungi timpul de vot. E o procedură mult mai simplă decât nevoia unei ordonanțe de guvern.

A fost o manevră dintr-un război hibrid.

2. Dacă Patria nu era scoasă din cursă, atunci PDLM-ul ar fi fost învingătorul acestui scrutin. Există o explicație, vorba lui Garcea. Alegătorul rus din RM nu se isteriza. Nu ieșea masiv la vot. Voturile se diluau între socialiști și usatieni (nu pot zice patrioți).

E o notă internă. Care astăzi nu merită să fie discutată. E doar pentru cei care se cred cocoși. Astăzi.

3. După plecarea talibanilor din rândul komuniștilor cel care a luat masca Voronin din perioada 2007 – 2009 (anii komunismului revanșard) este Dodon. Cu Partidul Komuniștilor din Republica Moldova se poate de lucrat și trebuie de lucrat. Pentru a micșora prăpastia dintre cele două societăți sărace ale Republicii Moldova. Nu vorbesc de casta parveniților din politică. Între ei nu există nicio prăpastie.

Un popor sărăcit nu poate evolua decât prin revoluții. Arabe. Orange. De octombrie. Sau de decembrie.

4.  Glonțul rusesc nu a trecut pe lângă tâmpla europeană.  A fost o ruletă rusească. Declanșată de fostele guverne proeuropene. Care au investit milioane în reparația de școli, grădinițe, apeducte, drumuri. Care au semnat Acordurile cu UE, au liberalizat regimul de vize. Ei au crezut că acestea sunt lucruri vizibile.  Crezând că sunt invizibile Pădurea Domnească, Banca de Economii,  Aeroportul și orgoliile liderilor de partid.

Familiile nu se destramă din cauza că o duc greu. Ci din cauza minciunii. Și cele bogate se destramă. Tot din cauza minciunii.

Iar poporul a fost mai înțelept decât politicienii. V-a iertat minciuna. În ultima zi de toamnă.

Vine iarna. Va fi europeană. Dar aveți grijă de Banca de Economii. De Banca Socială. De adevărul spus pe jumătate. Și de minciuna ascunsă. Și de acest popor. Înțelept. Răbdător. Înțelegător.

„Iubirile pierdute se pot recupera”. Și pe timpul  războiului ruso-moldovenesc.

Gheorghe Erizanu