Cele mai vândute cărți din dricul verii. În Librăriile Cartier.

  1. Grădina de sticlă, de Tatiana Țîbuleac. Editura Cartier
  2. Vara în care mama a avut ochii verzi, de Tatiana Țîbuleac, Editura Cartier
  3. Te blestem să te îndrăgostești de mine, de Nicolae Dabija. Editura pentru Literatură și Artă
  4. Oamenii fericiți citesc și beau cafea, de Agnes Martin-Lugand. Editura Trei
  5. Rusoaica, de Gib Mihăescu. Editura Cartier
  6. Adio, lucruri, de Igor Guzun. Editura Cartier
  7. Frunze de dor, de Ion Druță. Editura Cartier
  8. Dificila unire, de Alberto Basciani. Editura Cartier
  9. Horodiște, de Ion Druță. Editura Cartier
  10. Chișinăul nostru necunoscut, de Iurie Colesnic. Editura Cartier

Marea surpriză e intrarea în top a romanului Rusoiaca de Gib Mihăescu, care e pe piață de ani buni și intră pentru prima dată în top. În interbelic era unul dintre cele mai vândute romane.

ÎN ROMÂNIA au fost făcute public datele ultimului sondajul IRI, una dintre puținele măsurători credibile în RM și România.

În ce privește ideologia la care aderă românii, sondajul institutului american arată că 30% mizează pe liberalism, 24% pe social-democrație, 10% pe creștin-democrație, 7% pe conservatorism, 6% pe socialism.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri 20% nu vor merge la vot, dintre cei care ar vota: 32% ar alege PSD, 29% PNL, 7% Platforma 100 a fostului premier Dacian Cioloș, 4% ALDE, 4% USR, 4% PMP. Sondajul nu este suficient de exact pentru a arăta și evaluarea adecvată pentru UDMR.

Românii se raportează la Republica Moldova destul de reținut. Potrivit sondajului: 28% dintre români, în general trecuți de 50 de ani, susțin reunificarea necondiționată; 25% ar vrea ca R. Moldova să adere mai întâi la UE și apoi să se reunifice cu România; 26% socotesc că R. Moldova ar trebui să rămână independent, chiar dacă va fi primită în UE; în vreme ce 3% îi văd viitorul alături de CSI.

ÎN GERMANIA sunt acreditate doar patru case de sondaje, care au dreptul să facă măsurători în ajunul campaniei electorale. Dacă datele oferite de un sondaj (marja de eroare e până la 5 la sută) nu coincid cu datele electorale, atunci agenția de sondaj riscă să-și piardă acreditarea. Bănuielile rezonabile: 1) agenția face manipulare sau 2) agenția nu este profesionistă.

În RM agențiile de sondaj au o marjă de eroare de 1,8 – 3 la sută. Și o acuratețe dintre sondaje & realități de 10-15 la sută.

Vom avea o toamnă și o iarnă pline de sondaje.

Salvează

Salvează

Salvează

Gheorghe Erizanu