Academicienii sunt stresați. Bugetul pentru anul viitor a fost micșorat cu 48 de milioane de lei. Dacă această reducere se opera la alte ministere, atunci ele rămâneau fără niciun ban. Iar Academia de Științe a Moldovei a rămas cu un buget de peste 300 de milioane lei.

Cu acest buget pot fi făcute în anul 2013, ca și în anii precedenți:

1. conferințe științifice. Despre poezia Leonidei Lari, unde un doctor habilitat vorbește despre poezia lui Lari, dar fără ca să citească primele două cărți. (Care sunt cele mai importante în bibliografia poetei.) Nu le-a găsit în bibliotecă.

2. acad. Duca poate propune în mod științific trecerea elevilor la purtarea obligatorie a uniformei școlare.

3. pentru biblioteca Academiei pot fi procurate în continuare tot atâtea cărți câte au fost procurate în anul 2012. De la Cartier n-a fost cumpărat niciun exemplar din Roland Barthes, niciun exemplar din Aureliu Busuioc, niciun exemplar din Le Goff, niciun exemplar din Mioara Avram, niciun exemplar din Ion Țurcanu, niciun exemplar din Gide, niciun exemplar din Morand, niciun exemplar din Druță.

4. în cărțile pe care le scot pot să apară aceleași texte, aproape identice, la o diferență de 50 de pagini unul de altul, dar cu autori diferiți.

Cu acești bani Academia de Științe a Moldovei poate face multe. Așa cum le-a făcut până acum.

Gheorghe Erizanu