„Cred că lectura e o salvare, nu o obligație. Și atunci când plictiseala lumii întregi ajunge să te copleșească, evident că te salvezi citind. Pentru că, paradoxal, această senzație de plictiseală e cu atât mai mare cu cât numărul acestor alternative comode, simple de a-ți petece timpul – iPod, Internet, play station, televiziune prin cablu – e mai mare. Cu cât mai multe gadget-uri, de pildă, cu atât te plictisești mai repede. Și atunci, normal, spiritul cere ceva mai mult. E momentul când intră în ecuație literatura”, spune Ray Loriga, scriitor spaniol din generația tânără. Autorul romanelor „Eroi” și „Căzuți din cer”, editate recent în română la Curtea Veche. A semnat scenarii pentru Pedro Almodovar.

Recunoaște: „În tinerețe am citit mult din Miguel de Unamuno și din alți scriitori ai secolelor trecute, apoi am trecut la Bukowski și Palahniuc…”

Sunt fragmente din „Dilemateca”. Peste coridor Nelly Ciobanu repetă de cinci ore coloana sonoră din „Titanic”. Nu și-a dorit nimeni, nici diavolul icebergurilor nordice, o scufundare a „Titanicului” cum mi-o doresc eu. Acuma.

Uimitor. „Titanicul”, Nelly Ciobanu și coloana sonoră s-au scufundat. E liniște.

Gheorghe Erizanu