O pagină din Protocolul lui Renato sau dintr-un raport al unui kgb-ist care se crede Paulo Coelho

O pagină din Protocoalele lui Renato

Renato Usatâi spune adevărul până la capăt. Din dezvăluirile lui senzaționale aflu, cu întârziere de internaut cretin, că Editura Cartier este implicată în schemele belicoase ale Conspirației Mondiale.

Citez în română din alineatul care vizează editura Cartier: „La sfârșitul lui august și începutul lui septembrie curent a sosit la Chișinău, via Kiev, Anatol Lieven, analist american cu origini evreiești, conducătorul Fundației New America. Scopul formal al vizitei expertului american era încheierea unui contract pentru editarea scandaloasei cărți  Ukraine and Russia: Fraternal Rivals cu editura moldovenească Cartier și fondarea în capitala moldovenească a unei filiale a Fundației sale.”

Deoarece nu cunosc adevărul până la capăt din informațiile vizavi de ceilalți subiecți implicați, atunci mă voi mărgini (să utilizez un termen pe înțelesul sintaxei lui Usatâi) doar la adevărul până la capăt din acest alineat.

1. Anatol Lieven n-a contactat nici prin mail, nici prin poștă, nici prin hulubi, nici telefonic Editura Cartier pentru negocierea și stabilirea unei întâlniri cu Gheorghe Erizanu, cel care are dreptul să semneze contractele în numele Cartier.

2. „La sfârșitul lui august și începutul lui septembrie curent” Gheorghe Erizanu a plecat din Republica Moldova prin punctul vamal Leușeni – Albița pe 27 august și a intrat în Republica Moldova prin punctul vamal Albița – Leușeni abia pe 7 septembrie curent.

3. În registrul Ministerului Justiției nu există nicio fundație New America sau Noua Americă.

Unicul adevăr din acest alineat este titlul cărții: Ukraine and Russia: Fraternal Rivals. Dar traducerea în rusă nu e reușită. E un titlu de presă galbenă. Cartea a apărut în 1999 în engleză. Scandaloasă este doar în capuri scandaloase.

Din tot acest alineat antisemit, făcut de un kgb-ist neghiob care se crede Paulo Coelho sau de un Ostap Bender, care caută al doisprezecelea scaun prin politica moldovenească și spune adevărul până la capăt prin fabricarea unor noi Protocoale ale înțelepților Sionului, mă simt scârbit.

Sunt scârbit de parcă am mâncat cinci mevine:

1. Pentru că un individ, prin tâmpenia altor indivizi, tâmpește un popor. Care a avut înțelepciune. De multe ori.

2.  Pentru 800 de euro plătiți i se oferă platformă de „adevăruri spuse până la capăt”.

3. Pentru că un Ostap Bender, care merită să fie, probabil, personaj de roman, dar și acolo cu numele schimbat, este adus prin studiouri ca un Robin Hood al adevărului spus până la capăt.

4. Pentru că o televiziune on-line cu domenul eu, contra plată, poluează lumea internautică cu declarații rasiste, antisemite, șovine și multe zăbale.

5. Pentru că oamenii de la nordul Basarabiei, pe care îi știam de buni gospodari, văd într-o cucută crescută lângă nujnic un nap de la marginea zidului din fundul grădinii.

6. Pentru că ne-am bătut joc de noi și de copiii noștri. Și am uitat bunul-simț  în secolul trecut. Iar sistemul de valori l-am pierdut în celălalt secol. Pe când într-un sat era doar un singur Bandurcă.

7. Apropo, nu sunt sigur că Anatol Lieven a fost, în general, în Chișinău „la sfârșitul lui august și începutul lui septembrie curent”.

(Koneț filma)

Mai bine, totuși, un Happy end conspirologic decât un koneț filma propagandistic.

 

Gheorghe Erizanu