Consiliul Uniunii Scriitorilor din Moldova și-a înaintat candidații pentru Premiul Național.

Premiul Național este coada de șopârlă a fostului Premiu de Stat al RSSM. Premiul de Stat de pe timpuri era o plată propagandistică acordat de către un stat ideologizat agitatorilor și politrucilor literari. Arareori valorile își făceau loc printre ele. Valoarea premiului era de 2500 ruble.

Premiul Național, cel mai consistent premiu din Basarabia din punct de vedere financiar, se vrea un premiu pentru recunoașterea valorilor.

Liftul valorilor sociale și culturale în RSSM a funcționat pe două paliere. Cel oficial. Propagandistic. Cu toate dividentele materiale împachetate ideologic. Și cel neoficial. Real. Cu toate consecințele și nevoile existențiale.

După anii 90 ai secolului trecut s-a încercat remodelarea valorilor. În domeniul literaturii s-a plătit tribut relațiilor, filipicelor naționale, ajutorului material. Până am ajuns în situația că un premiu literar nu mai contează. Ca valoare. Contează doar plicul cu bani.

Consiliul USM i-a propus la Premiul Național, aproximativ cu același număr de voturi, pe criticul literar Ion Ciocanu (candidatul de anul trecut), pe Andrei Strâmbeanu pentru tot și pe Em.Galaicu-Păun pentru romanul „Țesut viu. 10 x 10”.

Liftul din sediul USM încă nu funcționează. Nici cel real. Nici cel al valorilor.

Gheorghe Erizanu