La 15 iunie, în Sala Mare a Uniunii Scriitorilor din Moldova, a avut loc Gala decernării premiilor USM pentru 2011.

Scriitorii îl așteptau pe premierul Filat. În holul USM a intrat scriitorul Aureliu Busuioc. Care a eclipsat intrarea oficialităților. Cu o țigară, aprinsă cu amabilitate de poetul și deputatul Ion Hadârcă (nu fumează, a fost cu o brichetă de împrumut),  Aureliu Busuioc a împărțit cu bunăvoință ironii în stânga și în dreapta. Scriitorii s-au tot fotografiat alături de Aureliu Busuioc.

Arcadie Suceveanu îi dojenea bucovinește pe scriitori să intre în Sala Mare. E timpul să vină premierul Vlad Filat.

Au fost scriitori. Fotograful Nicolae Răileanu. Doi editori: Silvia Ursache și Dorin Conea. Doi editori-scriitori: Ioan Mânăscurtă și eu. A fost Vlad Filat, premierul, Marius Lazurcă, ambasadorul României, Chiril Lucinschi, președintele Comisiei parlamentare pentru cultură ș.a.m.d., Sergiu Palihovici, reprezentantul guvernului în Chișinău, Leonid Bujor, consilierul premierului. Ministerul Culturii n-a fost la Gală. Academie de Științe a fost reprezentată cu stoicism de către Vasile Bahnaru.

A cântat formația Trigon.

Gala a debutat cu premiile Consiliului USM. Premierul Filat a înmânat un premiu. A acordat bani pentru toate premiile. A venit cu un Fiat alb în dar. USM l-a acceptat cu mulțumiri. Ioan Mânăscurtă zice că e foarte econom și fiabil. Că are și el unul. Fiecare ieșire la tribună a lui Arcadie Suceveanu se solda cu o nouă rugăminte pentru USM. Rugămintea era adresată premierului. Vlad Filat, după ce a fost rugat să facă o reparație a acestei săli istorice, de unde a început în 1989 renașterea națională, a scanat cu privirea sala. Expresia feței premierului spunea că Sala Mare a USM încă nu necesită reparație. Poate, pe alocuri, să fie șterși păianjenii. În hol scriitorii nu aprobau noul Fiat. Ei vroiau un microbuz. Ca să ajungă cu el la cititori. În satele republicii. Atunci Moldova va citi.

Filat a plecat după acordarea premiilor speciale. Și scriitorii au ajuns la premiile juriului pentru cărțile anului 2011.

Poezie: Nicolae Leahu, Alungarea muzelor din cetate, Editura Cartier

Proză: Em. Galaicu-Păun, Ţesut viu. 10×10, Editura Cartier

Eseu, critică literară: Vitalie Răileanu, Cerc în labirint, Editura Profecional Servis

Literatura pentru copii: Nicolae Popa, Balcoane cu elefanţi, Editura Prut Internațional

Publicistică: Efim Tarlapan, Scriitorul întrebat

Traduceri: Leo Butnaru, Avangarda. Jertfa gulagului (antologie, traducere, prefaţă şi note) şi Avangarda rusă. Dramaturgie (selecţie, traducere, prefaţă şi note)

Jurnal, scrisori, memorii: Aureliu Busuioc, În căutarea pierderii de timp, Editura Prut Internațional

Debut: Marcel Gherman, Cartea viselor, Editura Arc

USM a acordat burse de creaţie pe o perioadă de 12 luni pentru Harlambie Moraru, Iulian Ciocan, Galina Trifan şi Boris Schiţco. Valoarea burselor:  24000 mii de lei.

Consiliul USM a mai acordat și alte premii.

Gheorghe Erizanu