Am avut o duminică regală la Librăria din Centru.

Fiica lui Viorel Burlacu, care l-a visat în noaptea de vineri și în cea de sâmbătă pe Prințul Nicolae al României, m-a întrebat pe mine, care stăteam  în pragul librăriei, dacă sunt prințul României. Eu, fericit, am zis că nu. Dezamăgită, totuși, l-a găsit pe prinț după lansare și în sesiunea de autografe l-a întrebat direct și eroic: „Dacă sunteți prințul României, atunci unde e coroana de prinț?”

Povestea spune că Prințul Nicolae al României a scăpat ușor.

În aceeași sesiune de autografe eu am fost abordat de o tânără mămică. Cu treburi lumești. Ca editor. „De ce ați scos pentru copii Capra cu trei iezi și ați lăsat pasajul înfiorător cu sânge peste tot? Nu-i pot citi copilului aceste scene groaznice!”

În februarie, în colecția Cartier codobelc, coordonată de Lică Sainciuc, a apărut Capra cu trei iezi de Creangă cu excelentele desene de Igor Vieru. Ca format, raport literă imagine, calitatea hârtiei, volumul arată excelent. E o bijuterie poligrafică. Aproape poți pipăi dragostea cu care a fost pregătită această carte de către Vitalie Coroban.

E adevărat, pasajul e înfiorător: „… așază cele două capete cu dinții rânjiți în ferești, de ți se părea că râdeau; pe urmă unge toți păreții cu sânge…”. Și tânăra mamă are dreptate.

Nu putem cenzura textul lui Creangă. În desenele lui Igor Vieru nu se regăsește scena. Pe cât de groaznică e povestea pe atât de luminoase sunt desenele lui Igor Vieru. I-am recomandat mamei să citească studiul lui Daniel Gicu despre Scufița Roșie. Ca să înțeleagă istoria unei povești. Aproape m-am bucurat că scoatem Scufița Roșie după versiunea fraților Grimm. Abandonând-o pe cea a lui Perault. Care este mult mai sumbră. I-am vorbit mamei despre antologiile și versiunile poveștilor cunoscute  la diferite popoare. I-am recomandat Alba-ca-Zăpada din seria Înconjurul lumii cu o poveste. I-am adus cărțile, i le arătam, vorbeam. Tânăra mama le răsfoia. Eu explicam, vorbeam…

Tânăra mamă m-a abandonat, lăsându-mă singur cu capra.

Pentru Prințul Nicolae al României. Care se fotografia cu cei prezenți la lansare.

„Capra cu trei iezi” de Ion Creangă. Desene de Igor Vieru

„Capra cu trei iezi” de Ion Creangă. Desene de Igor Vieru

 

Gheorghe Erizanu