Ferma animalelor și 1984, celebrele romane care l-au făcut cunoscut  pe George Orwell, sunt datoare cap-coadă războiului civil din Spania și experienței prin care a trecut Orwell acolo. A plecat voluntar. Era deja autorul unui roman, unde arată existența la limita sărăciei a unui orășel de mineri. Era simpatizant al comuniștilor. Dar a avut nenorocul să plece în Spania prin POUM, partid muncitoresc de stânga.

Uniunea Sovietică vindea arme guvernului republican de la Madrid, a trimis instructori mai degrabă politici decât militari și mulți agenți NKVD. Care au reușit să creeze un regim de teroare în rândurile luptătorilor republicani. POUM-ul a fost declarat partid troțkist. Iar toți voluntarii care au venit să apere Republica prin alte filiere decât prin Comintern au devenit agenți și spioni ai lui Franco. Fiind exterminați sau trimiși în închisori. Propaganda a luat locul informării în ziare. Eroii adevărați erau trecuți cu vederea. Dacă nu conveneau. Iar oamenii NKVD-ului deveneau în paginile ziarelor eroi, chiar dacă erau la zeci de kilometri de locul luptei.

În Spania George Orwell a fost transformat de către propaganda NKVD-istă dintr-un mare scriitor al clasei muncitoare într-un scriitor care a scris că „muncitorii put”. Ziarele și editurile de stânga din Marea Britanie au încetat să-l mai publice. Iar NKVD-ul îl căuta ca să-l aresteze. Unica sa vină a fost că a venit să lupte împotriva lui Franco printr-o altă filieră decât cea acceptată de Stalin.

Războiul civil din Spania a fost un război straniu. „În acest război de câte ori era omenește posibil, nimeni nu nimerea pe nimeni.”

Cartea Omagiu Cataloniei a apărut în 1938. În 12 ani s-au vândut 600 de exemplare.

Așa spun cărțile.

OMAGIU CATALONIEI de George Orwell. Traducere din engleză de Radu Lupan (Editura Polirom, 2009)

(Pentru Cartea zilei, Publika TV)

Gheorghe Erizanu