„Revista literară” nr. 1/2015

„Revista literară” nr. 1/2015

A apărut primul număr, urmat imediat și de nr.2, din Revista literară. Este revista Uniunii Scriitorilor din Moldova.

În 1994 apărea Contrafortul, revista tinerilor scriitori din Basarabia. Ca o replică a canonicei Literatura și arta, revista Uniunii Scriitorilor, care în anii 89, a făcut mai mult decât ar fi făcut toate televiziunile mogulilor de astăzi pentru promovarea unui proiect mediatic. Și a fost vorba de un proiect nobil: deșteptarea națională.

După războaiele interne ale USM Literatura și arta și-a găsit o deschidere mai generoasă pentru scriitorii academicieni.

Revista Basarabia nu mai am știință dacă apare. Viața Basarabiei a lui Mihai Cimpoi parcă aparea. Ca și Sud-est cultural. Semn-ul cercului de la Bălți și-a sistat activitatea după plecarea lui Patapievici de la ICR. Poate îmi scapă ceva. Dar ăsta este peisajul revistelor literare de la sfârșitul lui 2015.

Excelent machetată. Chiar dacă aduce aminte de La Quinzaine litteraire. Celebrul bimensual francez, după 40 de ani de apariție, și-a sistat activitatea.

Numele care semnează în Revista literară sunt, în bună parte, și cele care sunt și în Contrafort: Grigore Chiper, Eugen Lungu, Mircea V.Ciobanu, Leo Butnaru. Sau revista Moldova. Leo Butnaru are un alt jurnal săptămânal și în Ziarul de gardă.

Răzvan Voncu își anunță rubrică permanentă: Basarabia literară. Vasile Malanețchi vine cu Archivarius-ul, Teo Chiriac e cu Teofanii în format A4. Ghenadie Nicu începe cu Relecturi (la Sportul minții de Cristian Tudor Popescu, Humanitas 2004), apoi trece la Decupaje.

În primele două numere avem portretele lui Paul Goma de Andrei Țurcanu și Constantin Stere de Alexandru Burlacu, interviuri cu Arcadie Suceveanu și Val Butnaru, poezie de Marcela Benea și Irina Nechit, proză de Nicolae Popa.

Și, ca orice revistă literară românească: Revista revistelor. Pe ultima pagină.

Este o revistă frumoasă. Sper mult să devină și viguroasă. Și să ajungă în chioșcuri.

 

 

 

Gheorghe Erizanu