„Basarabia. Coloniștii germani de la Marea Neagră” de Ute Schmidt

„Basarabia. Coloniștii germani de la Marea Neagră” de Ute Schmidt

La începutul secolului al XIX-lea  a fost altfel. Occidentalii emigrau spre est.Cauzele exodului: condițiile sociale, economice și politice din regiune.

Guvernele din Wuertemberg, Baden și Bavaria, cele din Austria și Franța au emis interdicții stricte de emigrare pentru proprii cetățeni. Chiar și ucenicii meșteșugarilor au intrat sub interdicție. Iar studenții erau obligați să învețe în universitățile locale.

Abia la 15 mai 1815 proiectul constituției a restabilit libertatea mișcării. În anii următori până la 30 de mii de locuitori ai Wuertembergului au luat calea spre Europa de Sud-Est, Rusia și America.

Emigranții s-au îndreptat spre Basarabia cu șlepuri, pe Dunăre în jos.

În 1940, după înțelegerea Hitler-Stalin, germanii din Basarabia au fost repatriați. Drumul a fost același. Pe Dunăre în sus. Au urmat lagărele de filtrare din Iugoslavia. Apoi lagărele de filtrare din Polonia. Apoi stabilirea în localitățile poloneze, ocupate de Germania hitleristă. Apoi a venit Armata Roșie. Au urmat lagărele din Siberia. Cei care au scăpat din Gulag au încercat să revină la pământurile strămoșilor. Dar acolo era RDG-ul. Au urmat alte represiuni. Cei care au supraviețuit au încercat să fugă în Germania federală sau Canada.

Este istoria tragică a nemților pe care i-am pierdut. Cei care au mai rămas în viață își zic basarabeni.

Traducerea română a celei de a doua ediții germane va apărea la Cartier în 12 mai 2014.

Gheorghe Erizanu