După reducerile de ieri, de 50 la sută, din Librăriile Cartier, am devenit optimist.

1. Cantemir, Dimitrie Cantemir, norocul și nenorocul nostru, atât de citat de moldoveni, când e vorba de carte, vă spun în cunoștință de cauză: nu are dreptate.

2. În librării au intrat foarte mulți tineri. Și acești tineri sunt oameni frumoși.

3. S-au ales cărți foarte bune. Lumea venea cu listele pregătite.

4. Chiar dacă, în unele momente, librăriile erau arhipline, domina bunul-simț. Codul bunelor maniere era acasă.

5. Știind că în bibliotecile noastre domină cărțile scriitorilor-killeri-ai-lecturilor, după ziua de ieri, încep să cred că aceste cărți n-au ucis apetitul de lectură.

6. Chișinăul nu este doar al șmecherilor. Sunt oameni normali care vor să trăiască fără șmecherii. Sunt șanse mici pentru reușită. Totuși, sunt.

7. După 70 de ani de promovare a valorii ideologice, după 20 de ani de brambureală a non-valorii, sunt uimit că tinerii mai au simțul valorii. Și nu știu de unde s-a luat acest sâmbure sănătos într-o pătlăgică, alias roșie, degerată.

8. Scriitorii care s-au alimentat cu volume ieri sunt: Moni Stănilă, Alexandru Vakulovski, Maria Șleahtițchi, Eugen Lungu, Dumitru Crudu, Nicolae Leahu.

9. Starurile Chișinăului care s-au alimentat cu volume ieri sunt: Vitalie Dogaru.

10. Politicienii care s-au alimentat cu volume ieri sunt: nu am cunoștință.

11. Academicienii care s-au alimentat cu volume ieri sunt: Silviu Tabac.

12. Domnișoarele care citesc sunt sexy. Și Ionela Costache știe de ce.

Și ultima concluzie optimistă, a treisprezecea: cititorii Cartier sunt oameni tineri, frumoși, cu simțul valorii, bine școliți sau bine autoșcoliți și părinții lor, care au fost trimiși de acești tineri, unii dintre ei fiind la studii peste hotare, să intre în Librăriile Cartier cu listele pregătite.

Mă-nclin.

Nu uitați să puneți cărțile prin cizmele celor dragi. Moș Nicolae există!

Gheorghe Erizanu