Matei Vișniec a fost duminică, 27 mai, la Chișinău. În Librăria din Centru.

La o oră criminală pentru posedații de poezie. La 12.15. Librăria a fost plină. Cu foarte mulți tineri. Cu doi scriitori: președintele și vice-președintele USM. Cu mulți scriitori tineri. Cu un președinte UNESCO în Republica Moldova. Cu mulți actori, care nu sunt ai teatrului Eugen Ionesco. Cu regizorul și actorul Petru Hadârcă. Cu o armată de pictori. Cu mulți ziariști de la presa scrisă și radio. Cu o televiziune: Moldova 1. Cu un editor (altul). Cu un vice-ministru. Dar nu era de la Ministerul Culturii. Și nici de la cel al Educației.

A fost un discurs exemplar.

Reținem:

1. Investiția în cultură este cea mai profitabilă. Pe termen mediu. În Franța un euro investit în cultură aduce 7 euro beneficii.

2. Corabia a fost poemul care a provocat regimul ceaușist să închidă celebrul Cenaclu de luni.

3. Norocul este foarte important pentru un scriitor. Jocul de table l-a adus în Franța. Vedeți discursul poetului pe sit-ul Europei Libere.

4. Pe mormântul dramaturgului Shakespeare stă scris „… zace poetul William Shakespeare…”

5. Incultura politicienilor din România și Republica Moldova este cea mai gravă problemă a acestor țări. Dacă Matei Vișniec ar fi președinte, atunci ar institui o lege prin care fiecare politician/ministru va trebui să-i prezinte o confirmare că a văzut un spectacol sau un film de arte odată în săptămână și a citit o carte odată în lună.

6. Mă opresc aici. Vedeți printre internauți ce a mai zis. Merită.


Gheorghe Erizanu