Pentru supraviețuirea politică există 5 reguli de bază, indiferent de sistemul politic.

Regula 1: Menține-ți coaliția câștigătoare cât mai redusă posibil. O coaliție mică îi permite unui lider să se bazeze pe foarte puțini oameni pentru a rămâne la putere. Mai puțini esențiali înseamnă mai mult control. Maestrul regulii 1 este liderul nord-coreean  Kim Jong Il.

Regula 2: Menține-ți selectoratul nominal cât mai mare posibil. Menține un selectorat mare de interșanjabili. Și îi vei putea înlocui cu ușurință pe cei care creează probleme în coaliția, influenți și esențiali deopotrivă. Un selectorat mare permite existența unei rezerve mari de susținători de schimb. Care îi avertizează pe esențiali că trebuie să fie loiali. Maestrul regulii 2 a fost Lenin. El a introdus votul universal controlat.

Regula 3: Controlează fluxul veniturilor. Este mai bine pentru un lider să decidă cine mănâncă plăcinta decât să ofere o plăcintă mare din care să mănânce toți. Cel mai eficient flux al banilor pentru un lider este acel care îi sărăcește pe toți. Iar redistribuirea o face pentru cei puțini și loiali. Maestrul regulii 2 este Zardari, președintele Pachistanului, care are o avere de 4 miliarde de dolari într-o țară săracă.

Regula 4: Plătește-ți susținătorii vitali doar atât cât să rămână loiali. Nu uita, susținătorii tăi ar prefera să fie în locul tău. Și nu să depindă de tine. Avantajul tău este să știi mereu unde sunt banii, iar ei să nu știe. Maestrul regulii 2 este Mugabe din Zimbabwe. Atunci când este amenințat cu o lovitură de stat tot timpul găsește bani ca să-și plătească loialitatea armatei.

Regula 5: Nu lua bani din buzunarul susținătorilor tăi pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Dacă ești bun cu populația în dezavantajul susținătorilor tăi, atunci riști să fii schimbat. Politicile eficiente pentru mase nu produc neapărat loialitate în rândul esențialilor. În plus, sunt extraordinar de scumpe. Maestrul regulii 5 este generalul Than Shwe din Myanmar, care în urma devastatorului ciclon din 2008, a permis militarilor să vândă ajutoarele umanitare pe piața neagră.

Nu uita: să te porți rău întotdeauna e o bună politică.

Așa spun cărțile.
MANUALUL DICTATORULUI de Bruce Bueno de Mesquita și Alastair Smith. Traducere din engleză de Ciprian Șulea  (EdituraPolirom, 2012)

(Pentru Cartea zilei)

Gheorghe Erizanu