Curtea Constituțională a decis. Actualul parlament poate fi desființat. Alegeri anticipate vor fi.

Maia Sandu a fost singură împotriva tuturor.

În timpul alianței cu socialiștii din vara lui 2019 premierul Sandu încerca să acopere găurile din buget, să deschidă calea pentru o deratizare a corupției în RM. Președintele Dodon de atunci cerea și forța mâna aliaților să-i ofere împuterniciri suplimentare pentru președinte, cumpăra activele mediatice, procura fabricile de trolli ale fostului stăpân al Moldovei, prelua judecătorii și schemele cu fluxuri financiare. „De ce să se piardă. Las să fiibă.” Dodon era mult mai generos decât Plahotniuc. Se zice că a coborât partea stăpânului de la 90 la 50 la sută. Dar înțelegerile oculte de aia și sunt oculte. Nimeni nu știe adevărul până la capăt. Nici cumpărătorul, nici vânzătorul, mite noi.

Dodon a preluat treptat, inițial ajutat de Blocul Acum, apoi de PD, apoi de Plahotniuc și Șor toată puterea politică și economică din Republica Moldova.

Dodon a rămas președinte, alias coordonator, și după ce a pierdut alegerile prezidențiale din toamnă. Încercând s-o umilească pe mic pe ceas pe președintele Maia Sandu. A convocat ședințe ale guvernului, a dat indicații parlamentarilor din sediul Parlamentului RM, a acaparat fiziologic și ideologic mediile de stat, a dat indicații Covidului, a negociat pentru Republica Moldova în unele birouri ale Kremlinului, a introdus Starea de Urgență când au vrut mușchii lui, încălcând grav Constituția, a făcut-o pe detectivul și a continuat vloggul său Președintele răspunde. Acțiunile sale nesimțite au dezechilibrat și năruit structurile de stat. Care astăzi funcționează ca niște lehuze. Au pârghii, au abilități. Și au simțul șmecherilor care așteaptă cine va fi, totuși, stăpânul, întâiul și ultimul.

Declarația de astăzi a lui Dodon că va boicota decizia Curții Constituționale este mai gravă decât o simplă declarație de vineri de la Președintele răspunde. Dacă socialiștii vor urma orbește indicațiile liderului lor, care e la sfârșit de cărare politică, atunci riscă s-l urmeze. Va dura mai mult decât vrem noi, dar mult mai puțin decât cred ei. Dureroasă pentru noi, dezastruoasă pentru socialiști. Și cu sfârșit de tragedie shakespeariană pentru Dodon. Chiar dacă astăzi Dodon are la dispoziție miniștri de forță, Federația de Șah & judecătorii.

Alegerile parlamentare anticipate nu vor rezolva peste noapte toate hibele adunate în trei decenii. Dar ele vor fi primele alegeri care vor oferi o șansă pentru viitor. Foarte mică. După romanticii și naivii perestroikăi din primul parlament, președinții de colhoz din al doilea parlament, parlamentele tovarășilor lui Voronin și parlamentele nepoților lui Voronin, cu spiritul Dumitru Diacov în toate, vom intra într-un ciclu parlamentar dominat de liceenii Maiei Sandu. Cu spiritul Bacului dat pe bune. Și va fi primul parlament fără Diacov.

Maia Sandu a fost singură în această bătălie. Împotriva tuturor.

Prima victorie îi aparține. Și este doar a ei.

Gheorghe Erizanu