A fost deschisă la 18 septembrie 2008. Mâine împlinește un an. Pe atunci criza era departe de noi. Nu mai puteam menține politica managerială a Cartierului din ultimii șapte ani: menținerea pe linia de plutire fără investiții în viitor, fără a ieși în evidență, fără dezvoltare.

E cea mai bine plasată – ca vad, ca locație – librărie. Este pe bulevardul Ștefan cel Mare, între străzile Alecsandri și Armenească. Este vizavi de sediul Ministerului de Interne. Printre numeroasele magazine de aur, argint și bănci. Ca puncte de reper mai poate fi numit magazinul de vinuri Cricova și fostul magazin de sport, cunoscut pe timpuri ca SportTovarî.

Pe 18 septembrie am deschis librăria. Cu mobilier. Cu canapele roșii. Pe 19 am fost inundați. De atunci rafturile sunt la un metru depărtare de pereți.

Librăria din Centru găzduiește ședințele clubului CUC și Serile Poetice Cartier.

Pentru atragerea cumpărătorului astă vară am luat o autorizație pentru o masă pe bulevard, la intrarea în librărie. Polițiștii, care își păzesc sediul cu râvnă, s-au apropiat de librarul de la masă și au solicitat autorizația, documentele librarului, alte documente. Dezamăgiți de prezența tuturor documentelor legale solicitate au emis următoarea frază celebră: ”Bine, bine, dacă tu ești librarul, atunci unde e vânzătorul?”

În septembrie și octombrie librăria lucrează șapte zile din șapte. Între 9.00 și 19.00. Fără pauză. Sâmbătă și duminică până la 16.00. Este zonă Wi-Fi. Librarii (unii) vorbesc bine engleza.

Telefon: 21 42 03.

E-mail: librariadincentru@cartier.md

Directorul librăriei: Ala Neamțu. Librari: Cristina Duduță și Nina Mășcăuțanu.

Mascota Librăriei din Centru este scriitorul Emilian Galaicu-Păun. Îmi pare că păunul, sufletul de companie al scriitorului, este alb regal, iar gâsca sau rața e canadiană. Filmările au fost în februarie. Cu siguranță am încurcat ceva în denumirile orătăniilor.

DSC_4237

DSC_4191

Fotografii de Igor Schimbător

Fotografii de Igor Schimbător

Gheorghe Erizanu