Am întrebat un scriitor și un actor:

– Care sunt profesiile liberale, după voi, în Republica Moldova?

– Scriitorii, actorii, pictorii, arhitecții… S-au completat reciproc actorul și scriitorul.

Profesiile liberale ale Republicii Moldova sunt: notarii, mediatorii, executorii judecătorești, avocații. Codul Fiscal evită noțiunea „profesii liberale” sau „profesii libere”. Nu cred că e din cauza DEX-ului. Au mers pe varianta sovietică, pe cea impersonală. Ele se numesc „activități profesionale”.

DEX-ul nu vorbește de „profesie liberală”. Preferă noțiunea de  „profesiunea liberă” ca fiind profesiunea exercitată de o persoană pe cont propriu (fără să fie angajată permanent într-o instituție sau întreprindere).

Lingvistica și fiscul, după mine, se întâlnesc fericit în „profesia liberală este o ocupație intelectuală, exercitată de o persoană pe cont propriu (liber-profesionist) care face parte, în mod obligatoriu, dintr-un ordin profesional.”

De ce scriitorii, actorii & Ko nu intră în profesiile liberale ale Basarabiei? Pentru că nu pot produce bunuri care să fie vândute. Pentru că intrăm într-un cerc vicios în care scriitorii & Ko cred că statul este obligat să-i întrețină. Nu vrem un cadru legal pe câmpul căruia să intrăm în competiție.

Ca să ajungem la liber-profesioniști va trebui să susținem încă 10 ani Bac-ul, cel puțin, după modelul din 2013. Ca elevii să depună efort și să afle ce e aia lectura. Profesorii vor fi nevoiți să se pregătească de lecții nu doar din manual. Studenții să se lupte pentru note, care le vor aduce burse. Profesioniștii să se lupte pentru calificare. Ca să rămână în câmpul muncii.

În această toamnă nici merele din livada de lângă fosta fermă de porci nu mai are cine le fura. Au plecat și hoții din Basarabia. Adevărații liber-profesioniști.

 

Gheorghe Erizanu