Am aflat de la Domnișoara FM, că pronosticurile mele au fost analizate în rând cu cele ale lui Lepădatu, mare futurolog de Basarabia. Iată așa am fost coborât în lupanarul analiștilor și futurologilor politici.

De aia am fost nevoit să prestez.

Zece concluzii alese ale alegerilor prezidențiale. Turul I:

  1. Avem cetățeni mult mai înțelepți decât au ei lei să cumpere lașitatea elitei politice.
  2. Cetățeanul Republicii Moldova este mult mai informat decât crede propaganda lor. Procentul votantului pierdut e foarte mic. Voturile s-au dus spre liderii scrutinului din prima duminică de alegeri.
  3. Este primul scrutin când cetățeanul alege între demagogie și bun-simț.
  4. În Republica Moldova nu există partide doctrinare de stânga și de dreapta. Există oportuniști politici de dreapta, există oportuniști politici de stânga. Și, uneori, oportuniști politici de centru.
  5. Nu există vot geopolitic. Există vot anticorupție. Și geodemagogie. Rusească, românească, occidentală, americană, germană. Și de Honduras.
  6. A fost un vot antisistem. Fostul vicepremier și fostul ministru al Economiei Igor Dodon, fiind reprezentantul tipic al sistemului, cu un discurs politic corijat de consultanții politici. Fostul ministru al Educației Maia Sandu, reușind să iasă din sistem printr-un discurs firesc, de multe ori greșind politic. Dar oamenii greșesc, recunoscând greșeala. Politicienii nu greșesc niciodată. Sunt infailibili, cu pumnul strâns și monumentali. Ca de pe billboarduri.
  7. Scrutinul a avut doi domni: Andrei Năstase și Dumitru Ciubașenco. Andrei Năstase a declarat susținerea sa pentru Maia Sandu și a depus efort pentru această susținere. Dumitru Ciubașenco a rezista presiunilor și a rămas în cursă. Marian Lupu, al treilea domn, s-a pierdut. Nu a fost găsit nici măcar duminică. Pentru votul secret. Pierdută a fost și declarația publică pentru Maia Sandu. Probabil, Marian Lupu a fost pierdut și pentru politica moldovenească.
  8. Societatea moldovenească nu este polarizată. Polarizarea este opera demagogilor politici.
  9. Maia Sandu a reușit să umble prin raioanele din apropierea Chișinăului. Și le-a câștigat încrederea. Poate încerca în două săptămâni și deplasări mai lungi. Republica Moldova e mică.
  10. Igor Dodon a umblat prin toate raioanele Republicii Moldova. Mult. Planificat. A pierdut centrul. Poate pierde și nordul, și sudul.

 

 

Gheorghe Erizanu