Pe timpuri, un student o făcea pe brokerul de asigurări. Îl ajuta pe taică-său, care era angajat al unei companii de asigurări de lângă Cahul. Vindea Cartea Verde auto. Avea și o marjă în care se putea juca cu reducerile.

Aducea raportul cu vânzări și încasări. Taică-său, uimit, îl apostrofează: de ce i-ai făcut reducere de 10 lei pentru Carte Verde la o motocicletă, care are și așa de plătit mai puțin decât unuia cu automobil cu capacitatea de peste 2 litri, căruia i-ai vândut Cartea Verde fără reducere. „Din cauza, tată, că cei 10 lei pentru motociclist sunt bani mari, iar eventualii 200 de lei pentru unul cu Mercedes nu înseamnă nimic.”

Modificarea impozitelor MinFinului din categoria mașinilor de peste 2 litri:

  • jocurile de noroc (nici nu știam că e o ramură atât de importantă pentru dezvoltarea economiei RM încât norocul era scutit de impozite);
  • HoReCa, (restaurantele & hotelurile) alt domeniu important (și care îi vizează pe cei mulți și chinuiți, care fac coadă la restaurante), cu fiscalitate laxă;
  • duty free;
  • viciile costă și e firesc să plătim pentru ele (tutunul).

Dar tichetele de masă sunt pentru motocicliști, totuși. Și acel student de 18 ani avea dreptate socială. MinFinul și tata, chiar dacă au drepturi decizionale mari, greșesc.

Gheorghe Erizanu