Lecturile președinților: Mircea Snegur a citit „Frații Jderi” de Mihail Sadoveanu (informație luată din presă), Petru Lucinschi este un fan Montesquieu (din presă), Vladimir Voronin a citit „Zoloto Partii” de Pavel Bunci (din surse personale). Nu cunosc lecturile președintelui Mihai Ghimpu (e un lapsus al meu).

Lecturile premierilor: Vladimir Filat a citit „Pescărușul” de Jonathan Livigston (din presă). Nu cunosc lecturile premierilor Mircea Druc, Andrei Sangheli, Ion Ciubuc, Ion Sturza, Dumitru Braghiș, Vasile Tarlev. (E un lapsus al meu).

Mai cunosc niște miniștri și politicieni care cumpără și citesc cărți. Pe când era ministru oaspete des al librăriilor Cartier era Alexandru Tănase (din surse personale). Valeriu Lazăr este un cititor fidel al beletristicii (din surse personale), dar nu-i știu librăria preferată. Ion Hadârcă a fost și sper că mai este un oaspete des al Librăriilor Cartier (din surse personale). Oleg Efrim, ministrul Justiției, este un mare fan Marquez (din presă). Dorin Recean, vice-minsitru, este un cumpărător de top în Librăriile Cartier (din surse personale). Iurie Ciocan intră în Librăriile Cartier mai des decât sunt alegeri în Republica Moldova și este un devorator de cărți istorice (din surse personale).

Apelez la spiritul patriotic al celor care citesc acest post: trimiteți un nume de politician, persoană publică și cartea sau autorul preferat. Vă puteți ascunde după orice nume, nu mă interesează. Poate reușim să adunăm o listă impunătoare de scriitori, cărți preferate ale oamenilor noștri politici. Poate urnim un pic dragostea de lectură pentru cei care vin. Nimic politic. Nimic personal. Doar niște repere.

Nu e nevoie de bugete, de alianțe, de jocuri politice, de președinte de țară.

Gheorghe Erizanu