Contabilitatea întreprinderii (ediția a III-a, revăzută și actualizată). Volum coordonat de Lilia Grigoroi. Editura Cartier, 2021.

Politica fiscală este elaborată pe multe pagini, corp de literă mic. Ca orice document care vrea să piardă printre multe litere și multe cifre acel alineat unde partenerul tău, statul, vrea să bage mâna în buzunar. După portofelul tău. Iar tu să crezi că e o simplă mângâiere.

Politica fiscală, aprobată în prima lectură de către alianța PSRM & Șor, te vizează direct. Chiar dacă tu crezi că ești departe de partenerul tău omniprezent, statul:

  1. A fost anulată scutirea pentru soț/sotie, care, în 2020, constituia 11280 MDL. Dacă într-o familie lucra doar soțul, acesta avea dreptul la scutirea soției, iar suma de 11280 lei din tot venitul obținut de acesta nu era impozitat cu 12% (11280 x 12% = 1353,60 lei. Pentru 2021 vei plăti suplimentar (dacă ești vizat) 1353,60 lei. Modificarea vă lovi familiile cu venituri mici. Aprobat de două partide, care în campaniile electorale, au o mare grijă față de cei săraci prin magazine sociale și prin curcubeie de promisiuni pantagruelice.
  2. Agricultorii vor putea beneficia de rambursarea TVA de la calamitățile naturale. Până la 30 septembrie2021. Dar în limita impozitelor salariale achitate. Nu-mi dau seama cum agricultorii mici vor duce evidența zilierilor de la prașă și de la culesul roadei. Cei mulți cu terenuri mici și cei mai săraci cad din schemă. E un punct pentru marii latifundiari. Aprobat de două partide cu mari afinități sociale în campaniile electorale.
  3. Modificările pentru contribuțiile de asigurări sociale și primele de asigurare obligatorie medicală: din 2021 angajatorul va fi obligat să achite contribuțiile sociale (18%) și contribuțiile sociale individuale (6%), iar din salariul angajatului se va reține prima de asigurare medicală (4.5%+4.5% = 9%). Până la modificare: din salariul angajatului se reținea 6% și 4.5% (10.5%), iar din partea angajatorului se calcula la salariile brute 18% și 4.5% (22.5%). La prima lectură pare o modificare socială. Salariatul va primi cu 1,5% mai mult la salariu. Problema e că, de obicei, angajatul negociază cu angajatorul salariul net. Rămâne aceeași cotă de impozitare, per total, ca și până la modificare. Doar că contabilii, firmele care fac mentenanță contabilă și angajații fiscului vor fi prinși în munci de zile pentru a face schimbările inovatoare în programul contabil. E un punct pentru citirea proverbelor germane de către contabili: „Arbeit macht frei” (Munca te face liber).
  4. Politica fiscală în domeniul vamal, propusă de cele două partide sociale, dă iama și în DEX. Ei propun să fie introdusă noțiunea de sigaretos. Care nu sunt nici țigări de foi, nici țigări. Sunt un fel de țigări, dar nu sunt țigări cu accize de țigări, nici havane cu accize de havane. Va fi cuvântul anului 2021 în DEX: sigaretos (regonalism) – țigări cu accize mâțâțăle, pentru băieții șmecheri.
  5. Au uniformizat cotele de impozitare. Vom achita impozit din folosință 12% (au fost 10%). Vizează contractele de locațiune. Apartamentele date în chirie, de asemenea, vor fi impozitate cu 12%. Au fost 7%. Sunt adeptul uniformizării impozitelor. Și pare o uniformizare logică. Dar această uniformizare va lovi, în primul rând, persoanele care închiriază apartamentele. Iarăși, persoanele sărace, fără apartamente proprii sau tinerii. Proprietarii vor mări chiria. Și pentru chiriașii de apartamente, și pentru chiriașii de mici spații comerciale.
  6. Plafonarea taxelor locale. Primarii se revoltă și fac trimitere la autonomia locală. Dar, dacă până în 2020, taxa pentru amenajarea teritoriului, în Chișinău, era de 30 lei per angajat, atunci din 2021, plafonarea e ridicată la 50 lei. Nu văd de ce primarul Ceban să nu vrea 50 de lei în loc de 30. E nevoie de trotuare, de gazoane, de arțari, de borduri. Ca orașul să fie frumos.

Lista modificărilor e lungă, cinică și biblică. Dar, dragul meu stat ortodox, ispita nu trebuie să te ducă în păcat.

Gheorghe Erizanu