Ieri a fost ziua lui Filat.  Și a primit o pulă.

(Scuzați expresia, un falus; doamnele au crezut că e un vibrator). Ar fi trebuit să pun punct aici. Și fără explicațiile dintre paranteze. Dar ieri a fost o zi plină.

Ieri am avut lansarea volumului „Belâi Arap”. Din cei cca 20 de autori antologați au fost prezenți vreo șase. Trei spectatori. Gheorghe Erizanu, directorul Cartier, Dorin Onofrei, redactor Cartier, Valentin Guțu, redactor Cartier. Trei librari. Aaaa! Încă un spectator: Alexandru Corduneanu. Cititorii de literatură română n-au venit. Era lansată o carte în rusă. Cititorii de limbă rusă n-au venit. Cartea era lansată într-o librărie românească. Ziariștii de la ziarele cu cel mai mare tiraj, ziare de limbă rusă, n-au venit. Ele nu au nimic cu cultura rusă. Ambasada Rusiei la Chișinău n-a trimis niciun reprezentant. Ea nu are nimic cu cultura rusă. Rușii din Chișinău n-au venit. Ei nu au nimic cu cultura rusă. Ghelici n-a venit. El s-a dus cu falusul sculptat și cu gâsca vie să-l felicite pe Filat.

Între comunitatea rusă și cea română din Chișinău e o prăpastie de veacuri. Nu am crezut. Ieri am văzut. Sunt șocat.

Mâine prezint cărțile săptămânii la Publika TV. Ele sunt:

1. RĂZBOIUL DE ŞAPTEZECI ŞI ŞAPTE DE ANI ŞI PREMISELE HEGEMONIEI AMERICANE (1914 – 1991), ediția a III-a de Neagu Djuvara (Editura Humanitas, 2010)

2. ÎN NECUNOȘTINȚĂ DE CAUZĂ de Amelie Nothomb. Traducere din franceză de Maria Zârna (Editura Polirom, 2008)

3. CARTEA FOAMETEI de Larisa Turea (Editura Curtea Veche, 2008)

4. DICȚIONARUL PIRAȚILOR ȘI AL CORSARILOR de Dominique Joly. Ilustrații de Cristel Espie. Traducere din franceză de Ioan T. Bița (Editura Cartier, 2009)

5. TÂNĂR ȘI BOGAT de Robert T. Kiyosaki. Edișia a II-a. Traducere din engleză de GoldPress Publishing LLC (Editura Curtea Veche, 2009)

Tema emisiunii:  1914 – 1991: Războiul de 77 de ani.

Invitați sunt istoricii Virgil Pâslariuc și Ruslan Șevcenco.

Va fi o emisiune fără gâscă. Și fără Ghelici.

Gheorghe Erizanu