Notăm I: Asociația Sociologilor și Demografilor din RM au prezentat azi ultimul sondaj sociologic pentru alegerile locale de duminica viitoare. Marja de eroare e de 2,8%.

Pentru Ion Ceban, PSRM, vor vota 38,1%, pentru Andrei Năstase, Blocul ACUM, vor vota 25,4%. Pentru deputatul Acum (trecut în parlament pe lista blocului, a pierdut scrutinul pe circumscripția Ungheni) Octavian Țîcu, îmbrățișat în locale de PUN-ul lui Anatol Șalaru, vor vota 5,6%. Apoi urmează un șir indian de politicieni care se văd ca bizonii în preriile americane virgine. Abia-abia.

Notăm II: WatchDog.md a prezentat tot azi topul televiziunilor tendențioase în campania electorală pentru alegerile locale:

  1. NTV Moldova (afiliată socialiștilor, Ion Ceban prezentat exclusiv pozitiv)
  2. Accent TV (afiliată socialiștilor, Ion Ceban prezentat exclusiv pozitiv)
  3. RTR Moldova (Ion Ceban prezentat exclusiv pozitiv)
  4. Publika TV (afiliată PD, Andrei Năstase în știri negative)
  5. Prime (afiliată PD, Andrei Năstase în știri negative)

Topul TV imparțiale, după WatchDog.md :

  1. Pro TV (cel mai imparțial)
  2. TV8
  3. Jurnal TV (afiliat Platformei DA)
  4. TVR Moldova

În această campanie Andrei Năstase a devenit din „prieten și tovarăș de luptă antioligarhică” în mingea de box a lui Octavian Țîcu. Când are nevoie de o stângă, atunci Țîcu o aplică lui Năstase. Ca un adevărat camarad. Mediile partizane ale lui Plahotniuc în perioada de glorie a guvernării democratice l-au preluat și ele pe Octavian Țîcu ca salvator al Chișinăului, lăsând un loc special, ca memorie instituțională, pentru știrile negative tot cu Năstase (Deschide.md sunt cei mai inventivi și activi dintr-o listă mai lungă și mai puțin ingenioasă).

Dacă sondajul e corect, atunci jocurile politice, loviturile sub centură ale celor care se cred de cealaltă parte, de cea bună (după ei), a lui Homo moldovanus sovietic, de fapt, vor să-l vadă primar al Chișinăului pe Ion Ceban. Întărind socialiștii nesperat de mult și împingându-i fără niciun obstacol pentru preluarea activelor, care dau strălucire oligarhizării și capturării unui stat.

* Homo moldovanus sovietic e un produs inventat în regiunea transnistreană, el este anti-român, vorbitor de limba „moldovenească”, predispus spre îndoctrinare, deznaţionalizare, rusificare şi sovietizare, pătruns de un sentiment de inferioritate faţă de ruşi, dar încercând să se elibereze de acest complex prin adularea formelor imperiale şi culturale de sorginte sovietică, ceea ce îl face mândru de apartenenţa sa la marea „supraputere” sovietică (după Țîcu).

Și va conduce Chișinăul.

Gheorghe Erizanu