„Toți oamenii Kremlinului” de Mihail Zâgar

La 11 mai 2000, la trei zile după prima inaugurare a lui Putin, în cinematografele Rusiei a apărut filmul Fratele-2. Veteranul de război din Cecenia pleacă în America ca să-l ajute pe fratele unui prieten căzut în război. Cinematografia rusă din anii zero era la pământ. Fratele-2 a fost primul film rusesc care făcea concurență pe bune filmelor hollywoodiene. După dragostea ruso-americană din anii 90, filmul venea cu o atitudine diferită de cea a Kremlinului față de SUA. „Ia spune-mi, americanule, în ce constă puterea? Oare în bani? Iată, și fratele spune că în bani. Tu ai mulți bani. Ei și? Uite, eu cred că puterea stă în adevăr. Cel care are adevărul este și cel mai puternic.”

Cu trecerea timpului în discursul lui Putin au început să apară citate din film. Dar cel care s-a identificat cel mai mult cu ideologia din Fratele-2 a fost Nikolai Patrușev, șeful FSB-ului. Putin nu a agreat ca Patrușev să fie șeful FSB-ului. Dar ultimul a reușit să se mențină la șefia serviciilor secrete ruse. Din persoană nonpublică Patrușev a început să se dea cu părerea față de politica externă, ceea ce era până atunci doar prerogativa președintelui Putin și a ministrului de externe. Cu trecerea timpului ideologia din Fratele-2 a devenit ideologia oficială a Kremlinului. Iar Patrușev își permite s-o atace direct pe Madeleine Albright, secretar de stat american. Într-un interviu amplu din Rossiskaia Gazeta Patrușev „o citează” pe Albright, care a zis: „este inechitabil că sub stăpânirea Moscovei au ajuns teritorii atât de imense și  bogate în resurse naturale ca Siberia și Extremul Orient.” Învinuirea era atât de gravă încât partea americană a solicitat explicații. Mai ales că Albright niciodată nu a spus așa ceva. Atunci rușii au făcut trimitere la un veteran al serviciilor speciale ruse, care spune că în anii 2007/08, Kremlinul apela la parapsihologi care citeau gândurile politicienilor străini. Patrușev „cita un gând”.

De la acel interviu al lui Patrușev, un manifest al ostilităților ruso-occidentale, a început al Doilea Război Rece. Era 15 octombrie 2014.

E din Toți oamenii Kremlinului de Mihail Zâgar. Cum arată matrioșca puterii Kremlinului, cine sunt în anturajul lui Putin, cine îl poate influența, de ce îl poate și cum? Care sunt costurile puterii?

Nicio carte până la Zâgar n-a fost atât de completă și complexă. Și atât de bine scrisă. O spune Svetlana Alexeevici, laureat Nobel. Iar Stanislav Belkovski, comentatorul politic și unul dintre cei mai atenți biografi ai președintelui Putin, recunoaște că Zâgar a scris o carte așa cum n-a putut scrie nici el în nenumăratele cărți despre Putin.

Bestseller în Rusia. Tradus în germană, poloneză, bulgară, finlandeză, engleză și chineză.

De azi este în toate librăriile bune din Republica Moldova. Iar de marți va fi în toate librăriile bune din România. Cartea poate fi comandată online pe shop.cartier.md. Livrare oriunde în lume.

 

Gheorghe Erizanu