Acu 70 de ani, la 8 iulie 1941, sosea la Cernăuți, în calitate de „prim-ajutor de primar”  Traian Popovici.  La 1 august Popovici avea să fie numit primar al municipiului Cernăuți de către guvernatorul militar al Bucovinei, colonelul Alexandru Rioșanu.

Traian Popovici a fost primar al Cernăuțului până în 1942. Dustin Hoffman îl va interpreta pe primarul Popovici într-un film care va apărea în 2012. Ce a făcut românul Traian Popovici, care a fost funcționar într-un târg, gen celor din romanele lui Andruhovici, în timpul generalului Antonescu, că Hoffman a acceptat să-l interpreteze?

Primarul Traian Popovici a primit ordin pentru deportarea tuturor evreilor din Cernăuți în Transnistria. A discutat cu noul guvernator militar al Bucovinei, generalul Corneliu Calotescu, reușind să lase 200 de evrei.

Nemulțumit de rezultat s-a dus să-l convingă pe generalul Antonescu. Care a convocat Consiliul de Miniștri. În cadrul Consiliului Traian Popovici și-a apărat orășenii. A reușit să-i scoată din listă pe încă 19 800 de evrei.

Putea să fie doar primar. Să execute ordine. Era război. De ce să depui eforturi, să riști când poți sta bine-merci în banca ta? Sovieticii au deportat cu un an înainte mii de bucovineni în Siberia. Era și atunci un primar al Cernăuților. Nu-i știu numele. Era unul din rândul tovarășilor Nae.

Traian Popovici a murit la  4 iunie 1946 în satul Colacu din comuna Fundu Moldovei (județul Suceava). A fost un om norocos.

Evreii din Cernăuți s-au împuținat foarte tare după 1970.

Gheorghe Erizanu