La 11 aprilie 2015, la Moscova, se dezvelea monumentul lui Dimitrie Cantemir. „Monumentul e pe fosta moșie a lui Dimitrie Cantemir, primită în dar de la Petru cel Mare și se numea Ciornaia Greazi. Azi această moșie e un complex istorico-arhitectural de importanță federală și se numește Țarițino”, m-a atenționat Cătălin Codru, un comentator fidel al blogului.

La 12 noiembrie 2017, la Moscova, președintele Dodon a dezvelit monumentul lui Dimitrie Cantemir. „Duminică (12 noiembrie 2017, concretizarea mea), la Moscova, a avut loc inaugurarea monumentului dedicat domnitorului Țării Moldovei, Dimitrie Cantemir. Președintele Igor Dodon a mulțumit autorităților ruse pentru omagiul adus domnitorului”, notează Sputnik.

„Toată omenia şi vrednicia omenească într-aceasta se împlineşte: pe neputincios să ajute şi neştiutorului nu numai cu cuvântul, ci mai vârtos cu fapta, pildă aievea să-i arate,” zicea Cantemir în Divanul sau Gâlceava înțeleptului cu lumea.

Pe atunci Cantemir nu avea monument care se dezvelea de două ori: prima dată ca un omagiu adus cărturarului și a doua oară pentru a-l lustrui pe un nevrednic.

 

 

Salvează

Salvează

Gheorghe Erizanu