Savanții britanici au descoperit și au făcut public raportul cu privire la majorarea pensiei în Republica Moldova.

Majorarea pensiei de către Guvernul Leancă s-a făcut în scopuri electorale. Deoarece asta s-a întâmplat în perioada Guvernului Leancă, atunci raportul a fost desecretizat. Și făcut public. Majorarea pensiei s-a făcut fără acceptul FMI. Astfel Republica Moldova a pierdut ultima tranșă de peste 60 de milioane de dolari dintr-un contract de mai bine de juma de miliard. Și nu poate semna un nou acord cu FMI.

Taică-meu, fost profesor de istorie cu peste 40 de ani lucrați în școală și actual pensionar cu pensie mică dar  lungă, până la majorare, după cum remarcă savanții britanici, primea 1462 de lei. Plus o compensație lunară de 180 de lei. Până la majorare avea lunar 1642 de lei. După majorare primește 1534 lei. Majorarea în buzunarul unui pensionar concret e cu 108 lei mai puțin decât până la majorare.

Așa zic savanții britanici. Care au avut curajul să facă publice aceste date. Ei nu înțeleg de ce FMI-ul s-a supărat. Căci pensionarii sunt fericiți. Cu pensii majorate.

Cei mai fericiți pensionari sunt procurorii și judecătorii. Cu pensii de aproape 8800 lei. Mai puțini fericiți sunt foștii miniștri. Cu o pensie de peste 8000 lei. Sunt fericiți și foștii profesori. Cu 1500 de lei. Mai puțin fericiți, dar, totuși,  foarte fericiți sunt cei care n-au lucrat niciodată. Cu pensii de circa 1000 de lei.

Gheorghe Erizanu