Ieri, pe un timp parșiv, la ora 19.13, la Librăria din Centru, vizavi de Ministerul de Interne din Chișinău, a fost asasinat poetul Emanuel Alexandru.

Emanuel Alexandru, pre numele său adevărat Filarie Girnat, a fost învățător de muzică la Moscova în anii 70. După anii 90 a revenit acasă, unde a continuat să predea solfegiul elevilor de la o școală medie de la periferia Chișinăului. Și-a ogoit singurătatea cu versuri.

Un nepot cu numele Vasile Lupan sau Vasile Lupu, nu se știe nici astăzi exact numele, a găsit obiectul zăbavelor sub formă de manuscris într-o mapă neagră și a decis să-l prezinte unui editor. Întâmplător, a fost ales Eugen Lungu, cel mai mare editor al Chișinăului. Așa a ajuns mapa neagră cu versuri semnate de un anonim cu pseudonimul Emanuel Alexandru la Editura Arc.

Eugen Lungu a fost forțat de nepot să citească primul poem. Martorii zic că Eugen Lungu a început plictisit și fără poftă să citească încă un poet din miile pe care i-a citit. Neforțat de nepot a trecut la al doilea poem. La al treilea poem era convins că are în față un mare poet.

Așa a apărut volumul Verde regal.

poză

Nepotul, obraznic și fără lecturi literare, l-a rugat pe Eugen Lungu să trimită cartea la critici literari din România. În scrisoarea de răspuns, punctual, Eugen Lungu l-a anunțat pe nepotul insistent că a trimis cartea pentru recenzii criticilor George Călinescu și Eugen Lovinescu la București și lui Sante-Beuve la Paris.

Eugen Lungu, un Le Carre al literaturii, la un moment dat a vrut să cumpere tot tirajul din Verde regal.  Ca să-l ardă.

Aceasta a fost prima tentativă de asasinare a lui Emanuel Alexandru.

Iurie Bârsa, directorul editurii Arc, s-a opus cu o vehemență financiară exemplară. S-a gândit că va putea vinde carte la un preț mai bun decât cel de cost care voia să-l achite Eugen Lungu. Sau poate a avut alte motive.

Grație lui Iurie Bârsa cartea, în 70 de exemplare, a ajuns ieri la Librăria din Centru. Unde s-a vândut cu 50 de lei.

Iar seara, pe un timp parcă împrumutat din romanele lui Stephen King, în fața scriitorilor Em.Galaicu-Păun, Mircea V.Ciobanu, Maria Șleahtițchi, Vasile Romanciuc, Dumitru Crudu, Silvia Caloian și curajosului Oleg Brega a fost comisă abominabila crimă.

poză (1)

Asasinul poetului Emanuel Alexandru apare în această imagine. Are peste 60 de ani, păstrat uimitor de bine pentru bărbații Chișinăului, are înălțimea de circa 1,70 m. Aseară purta un trenci albastru-închis și un chipiu Gavroshe.

Numele asasinului este Andrei Țurcanu, criticul literar și poetul, semnatarul Declarației de Independență. Care în 2001 a scris poemele. Le-a pierdut într-un computer vechi. În 2011 le-a găsit întâmplător într-un alt computer. L-a inventat pe Emanuel Alexandru, pe nepotul Vasile Lupan sau Vasile Lupu, mapa neagră și Verdele regal.

Iar Eugen Lungu a probat: poeții anonimi au șanse să fie publicați. Dacă poezia e bună.

 

 

 

Gheorghe Erizanu