O mahală dintr-un sat din codrii Basarabiei. Trei case. Trei vecini.

La Vasile Gheorghievici a venit feciorul de la oraș și taie lemne cu drujba. Vasile Gheorghievici s-a dus la vecinul de peste o gospodărie să-l ajute să taie porcul. Un porc mare de vreo 200 de kile. La porc a venit și Pechia cu pușca de vânătoare. A pus țeava în fruntea porcului. „Bu-bu-uu…ccc!” A căzut porcul în gojineață. Pechia și-a pus arma pe umăr și a plecat. „Cât face?”, îl întreabă gospodarul. „Prin bar”, răspunde Pechia. Asta înseamnă că gospodarul cu porc va trebui să-i dea de băut în barul din sat. Altădată. Iar acum trebuia de scos porcul. Și descoperă că e mai greu decât și-au închipuit gospodarii. Încep să caute vecinii. Vasile Gheorghievici îl aduce pe feciorul care tăia lemne cu drujba.

Doi electricieni de la Union Fenosa schimbau stâlpii de lumină. În aceeași mahală. Unul, aghezmuit bine, era urcat pe noul stâlp. Al doilea, beat criță, îl ajuta de la sol. Cel din stâlp îl vede pe Vasile Gheorghievici: „Vasile Ghieorghievici, fă cinste cu un pahar de vin”. „Mai încolo. Mă duc să-l chem pe băiat să mă ajute să scoatem porcul din gojineață”. „Eheei, Vasile Gheorghiervici, te știm noi, îți pare rău”.

În timpul când vecinii se chinuiau cu porcul ucis cu un glonte în frunte s-a auzit vuietul unui stâlp. După aia un șir de pocnete. Se spărgeau foile de ardezie de pe saraiul vecinului din mijloc. Electricianul beat și electricianul beat criță au scos stâlpul vechi. Și i-au dat drumul peste sarai. A ieșit și vecina. Chiochia Mașa. Să vadă ce-i cu vuietul. Dar n-a reușit să întrebe nimic. Electricianul beat de pe stâlp, electricianul beat criță de la sol au luat-o la rost cu vorbe dumnezeiești spuse la marginea iadului despre poziționarea greșită a saraiului vizavi de traiectoria căderii pilonului de electricitate.

Era o dimineață de sâmbătă. Într-o mahală dintr-un sat din codrii Basarabiei.

Gheorghe Erizanu