Astăzi, la 18.00, la Leo Grand lansăm cartea lui Dan Dungaciu „Basarabia e România?”.

Kucima, fostul președinte ucrainean, apărea la începutul anilor 2000 cu un volum  intitulat „Ucraina nu e Rusia”.

La Paris, pe „Stade du France”, în timpul meciului preliminarilor europene dintre Franța și România, între micul banner „Mutule, the londoners still” și tricolor apărea o imensă inscripție: „Basarabia e România!” Pe atunci Basarabia era condusă autoritar și vertical de președintele Voronin. Dan Dungaciu, cel mai atent analist român al evenimentelor din Republica Moldova, își scria cronicile, care urmau să apară în 2009 în volumul „Cine suntem noi? Cronici de la Vest de Est”.

În 2011 Dan Dungaciu ia ca titlul acea inscripție de pe Stade du France. Elimină afirmația. Introduce un semn de întrebare. Și un subtitlu: „Dileme identitare și (geo)politice în Republica Moldova.”

Basarabia e România. Dacă ne aducem aminte de Nichita Stănescu. Nu atunci când a căzut beat pe peronul din Chișinău. Și a ajuns de acasă acasă. Ci atunci când a aruncat vorba cu Ștefan cel Mare care este un prezervativ pentru istoria românilor. Și basarabenii, și ceilalți români îl bagă pe Ștefan cel Mare în toate găurile istoriei. Și ține. De secole.

Dar, uneori, e bine, totuși, să ne punem întrebări.

Gheorghe Erizanu