Baronul George Lowendal a revenit după o sută de ani la Chișinău. La Muzeul Național de Artă a Republicii Moldova. Cu cea mai frumoasă expoziție de artă din ultimul timp de pe la noi.

Toate albumele rusești de artă de la începutul secolului XX includ în paginile lor „Birjarul” lui Lowendal. În unele cazuri apare chiar pe copertă.

Primul baron Lowendal, cu sânge princiar danez, a venit în Rusia atunci când Petru I și apoi Ecaterina cea Mare au chemat europeni pentru europenizarea Rusiei.

Un baron Lowendal a eliberat Timișoara de turci. În semn de recunoștință timișorenii i-au oferit lui George Lowendal, cred că în 1944, una dintre ghiulele care au rămas de la acea luptă.

Un baron Lowendal a fost martorul zborului cu ghiulea al baronului Munchausen. Eveniment produs lângă Hotin.

Baronul Lowendal, tatăl lui George Lowendal, a fost șeful poliției în Chișinăul anului 1903.

După resurecția bolșevică baronul George Lowendal a venit în Soroca, apoi la Chișinău. Tatăl său a fost ucis de bolșevici în 1918. Fratele său a fost ucis de Stalin în 1937.

Baronul George Lowendal a plecat la București, unde a făcut scenografie pentru teatrele din interbelic. Inclusiv pentru teatrele rusești refugiate în România (Teatrul Evreiesc din Vilnus). Apoi a stat la temelia înființării Teatrului din Cernăuți. Unde a descoperit chipurile țăranilor bucovineni.

A fost unul dintre fondatorii Teatrului Țăndărică.

După război a căutat chipurile țăranilor maramureșeni, peisaje din Apuseni

și a pictat.

Portretele au fost numite simplu. Cu numele celui pictat. Ca un blazon princiar.

Expoziția s-a închis ieri.

Împrumut fotografic: Angela Brașoveanu.

 

 

 

Gheorghe Erizanu