Chișinăul a ales. Prezicătorii care au tot dat cu parul la fiecare colț unde credeau că ar putea fi un Năstase se dau drept magicieni care au umblat abia-abia cu bagheta prin viitor.

Ion Ceban a avut o campanie electorală ca la carte. A fost un elev sârguincios. A ascultat și a executat. Și a aruncat bani grei pentru cucerirea Chișinăului.

Andrei Năstase a avut o campanie electorală improvizată, fără bani, fără profesioniștii domeniului, fără un șef de campanie, fără o strategie de campanie, cu live-uri făcute chiar de către el însuși, fără virilitatea inocentului din campania 2018.

O fi fiind Chișinăul sărac. Dar nu se lasă cucerit fără niciun sfanț.

Situația actuală îmi amintește de o întâlnire a scriitorilor cu cititorii din anii 80, secolul trecut.

O casă de cultură dintr-un sat din părțile Hânceștilor. 800 de elevi în sală. Fără niciun profesor sau învățător. Fără niciun matur. Profesorii aveau consiliul pedagogic. La școală. Pe scenă: Liviu Damian și Spiridon Vangheli. Și o masă.

Cutremurul vine când vrea el. Și unde vrea el. Atunci a vrut să vină. Copiii au intrat într-o panică groaznică. A început îmbulzeala și țipetele. Liviu Damian s-a urcat pe masă și a strigat: „Atenție! Vorbește tata.” Țipetele au încetat. Brusc. Îmbulzeala s-a domolit.

Cutremurul a încetat.

Liviu Damian este autorul volumului de poeme Sunt verb, apărut în 1968. Anul în care a apărut și Numele tău de Grigore Vieru.

Liviu Damian moare la 51 de ani, în 1986.

Gheorghe Erizanu