În prima zi de marți a fiecărei luni, după masă, de la două – la patru,  la Librăria9 un scriitor viu și adevărat acordă autografe, vorbește și recomandă cititorilor cărți.

Scriitorul viu și adevărat al lunii aprilie a fost Dumitru Crudu. M-a servit cu ceai. Eu l-am servit cu o bomboană. Am stat în prag. Au intrat trei profesoare de la țară. Au cumpărat memoratoare, cărți pentru copii de 12 pagini, colorate cu texte spumoase și naive. Dumitru Crudu a încercat să intre în vorbă cu ele. Ba pe aici. Ba pe dincolo. În zadar. Au tăcut chitic. Am scos din ele doar două cuvinte. Sunt profesoare de fizică.

Apoi au venit fanii Crudu. Pe rând. Au cumpărat cărți. Au vorbit. Au luat autografe. A fost o doamnă. Apoi a fost altă doamnă. Apoi, din bun-simț, a fost nevoit să intre și să cumpere Oameni din Chișinău, Măcel în Georgia, Oameni ai nimănui și, probabil, încă ceva Arcadie Barbăroșie, analistul politic, directorul IPP. Librăria9 e vizavi de Institutul de Politici Publice. Am discutat despre literatură cu Arcadie Barbăroșie. Am discutat și despre politică. A mai intrat un domn care a cumpărat două bilete la TEDx. Dar n-a vrut să vorbească cu un scriitor viu și adevărat. Era fără bilete.

Apoi au venit cei care vor fi, peste ani, scriitori vii și adevărați. A fost pictorul Ștefan Coman. A fost istoricul Octavian Țâcu, cunoscut, întâmplător, drept campion european la box.

La „Schimb de carte” am dat peste niște cărți, care, probabil, au greșit raftul. „Schimbul de carte” nu are nimic comun cu maculatura. Le-am aruncat. Așteptăm cărți bune. Condițiile le găsiți pe un post mai vechi. Iar cărțile le puteți lua de pe raftul „Schimb de carte”. E la intrare.

În prima zi de marți, după masă, scriitorul adevărat și viu al lunii mai va fi Constantin Cheianu. La Librăria9.

Gheorghe Erizanu