Raft din Librăria din Hol

Raft din Librăria din Hol

Inițial a fost o casă de stat. Unde trebuia să demonstrez că 11 minute și Adulter nu sunt cărți erotice. Citisem doar Alchimistul de Paulo Coelho. Am avut pe timpuri și o discuție foarte scurtă despre Alchimistul cu Aureliu Busuioc, care nu putea înțelege de ce se bucură cărțile lui de un asemenea succes. După mine, a fost scriitorul care a fost în locul potrivit la momentul potrivit. Și cei care fac legea vânzărilor de carte l-au ales pe el. Prima ediție în română apărută la Nemira, cred că prin 93,  n-a spart gura târgului. Coelho încă nu era alesul marilor editori.

Apoi în compania unor viruși am citit Adulterul. Care începe cu un  sex oral și se încheie cu un sex anal. Cu vaselină.  Și prezervativ. Ca în visele erotice ale unui singuratic domn bătrân care se uită la filme porno și privește Hustlers. Iar între aceste două acte sexuale Coelho boțește 10 ani cu doi copii, cu o carieră jurnalistică, cu o carieră politică, cu  căsătorii, cu soț grijuliu, cu soție atentă. Adulterul vine la 31 de ani. Cu Saturn.  Care are un ciclu de 29 de ani.

Stelele au greșit. Saturn vine de două ori în viață. La 40. Și la final. Mai bine se greșea astrologic decât uman.

Mai băgăm niște chestii antropologice despre elvețieni. Ne mai aducem aminte de Frankenstein.

Și avem romanul pentru citate siropoase pentru facebook.

Nu este o carte erotică. Este un roman prost. Fără preludiu. Cu un sex oral de un minut și o ejaculare precoce într-o casă de stat. Elvețiană.

Gheorghe Erizanu