Doar leneșul n-a umblat pe la cuvinte în aceste zile. Imediat după alegerile locale. Cetățenii Republicii Moldova au fost numiți „imbecili” de pretinșii intelectuali, „bîki” și „țîgani-rumînî” de minoritatea  unei singure limbi, devenită luni agresivă și multă, „ai noștri moldoveni” (cu o perorație ascunsă în intonațiile de după ecran) de justițiarii internetului. Alții sunt doar „uimiți” sau „consternați”. E varianta soft.

Liberal-democrații sunt satisfăcuți. Au cei mai mulți aleși locali. Democrații sunt satisfăcuți. Au creștere. Komuniștii sunt mulțumiți. Și au scăzut dramatic. Liberalii sunt optimiști. Pentru Chișinău.

În limbajul politic au intrat firesc câteva expresii interlope și obscene cu Zinaida Grecanâi în centrul atenției. Cele mai cunoscute:

1) „baba Zâna, că-i de a noastră” prin declarația proaspătului primar de Bălți și

2) „aseară eram dedesubt, astăzi sunt deasupra” prin declarația primarului Dorin Chirtoacă.

De fapt, acest popor înțelept a votat:

1) liberal-democrații ca să le finalizeze școlile și punctele medicale din localitățile lor prin ministerele Educației și Sănătății;

2) democrații ca să le facă drumuri prin ministerul Transporturilor;

3) pe Ilan Șor la Orhei pentru că în ultima săptămâna de campanie a amenajat câteva stadioane pentru copii, a iluminat câteva străzi uitate;

4) Usatâi la Bălți a economisit pe cocote. Și a cheltuit pentru niște nevoiași;

5) pe Dorin Chirtoacă ca să salveze ideea liberală;

6) pe Zinaida Grecanâi ca să-l enerveze pe Voronin;

7) pe Oazu Nantoi ca să-l enerveze pe Filat.

Acest popor neiubit de nimeni s-a jucat cu politicienii. Are dreptul. Cel puțin o dată în patru ani. Și o face din 90 încoace. Acest popor înțelept. Altfel am fi avut „acest unic conducător iubit și înțelept”.

 

 

 

 

 

Gheorghe Erizanu