În actuala campanie electorală, nesiliți și nebăgați în seamă de nimeni, scriitorii au fost lăsați la marginea spectrului politic.

Editura Cartier repară această eroare intelectuală a politicienilor noștri. Ieri, 16 octombrie, pe nepusă masă, în toată Republica Moldova noi am organizat un primaries. Au participat 123456 de alegători. Astăzi, în mod democratic, o persoană care lucrează sub acoperire de scriitor, a făcut și prezentat lista completă a candidaților nimănui.

Sloganul electoral: Nu plânge, citește înainte!

În listă au intrat doar autori Cartier, care se cred încă cetățeni vii ai Republicii Moldova, care nu s-au regăsit sau se regăsesc pe alte liste, iar cărțile lor mai sunt sau urmează să apară în librăriile bune:

1. Ion Druță, scriitor. A publicat la Cartier: Povara bunătății noastre, Frunze de dor, Clopotnița. În curând: Biserica albă.

2. E vacant. Preț negociabil.

3. Vladimir Beșleagă, scriitor, Om de Cuvânt 2013. A publicat la Cartier: Zbor frânt, Viața și moartea nefericitului Filimon. Cândva: Tata (titlu provizoriu).

4.  Oleg Efrim, ministrul Justiției. A publicat la Cartier: Drept civil. Contracte și succesiuni.

5. Paul Goma, scriitor. A publicat la Cartier: Altina. În curând: Arta refugii și Din Calidor.

6. Oleg Serebrian, diplomat. A publicat la Cartier: Politosfera, Politică și geopolitică, Geopolitica spațiului pontic, Despre geopolitică, Cântecul mării (roman). În curând: Noua geopolitică a Rusiei.

7. Andrei Țurcanu, scriitor. A publicat la Cartier: Cămașa lui Nessos, Bunul simț, Sabatul sau Noaptea vrăjitoarelor politicii moldovenești, Destin întors, Plânsul centaurului, Estuar.

8. Iulian Fruntașu, diplomat. A publicat la Cartier: Beata în marsupiu, O istorie etnopolitică a Basarabiei, St. Bosnia blues. În curând: Bosnia blues (antologie), O istorie a Basarabiei.

9. Maria Șleahtițchi, scriitor, Om de Cuvânt 2014. A publicat la Cartier: O săptămână de poeme nescrise, Jocurile alterității, Oliandrii mă strigă roz. În curând: Romanele generației 80.

10. Nicu Popescu, expert politic în Europa de Est. A publicat la Cartier: Politica externă a Uniunii Europene și conflictele post-sovietice.

11. Valentin Guțu, lingvist. A publicat la Cartier: Dicționar al greșelilor de limbă.

12. Eugen Lungu, critic literar. A publicat la Cartier: Poeți de pe vremea lui Eminescu, Panta lui Sisif. În curând: Poeți de pe vremea lui Eminescu (ediția a III-a).

13. Constantin Cheianu, telestar și scriitor. A publicat la Cartier: În container, Totul despre mine, Sex & Perestroika.

14. Dumitru Crudu, scriitor. A publicat la Cartier: Falsul Dimitrie (antologie), Eșarfe în cer, Salvați Bostonul, Oameni ai nimănui.

15.Vasile Ernu, scriitor și activist de stânga. A publicat la Cartier: Sunt un om de stânga, Intelighenția rusă azi.

16. Nicolae Leahu, scriitor. A publicat la Cartier: Personajul din poezie, Poezia generației 80, Alungarea muzelor din cetate, Erotokritikon, Aia. În curând: Poezia generației 80, ed. II, revăzută și adăugită.

17. Vica Demici, expert Consiliul Europei. A publicat la Cartier: Un alt decor și paraLELE.

18.Em. Galaicu-Păun, scriitor. A publicat la Cartier: Gesturi, Poezia de după poezie, Arme grăitoare, Țesut viu. 10×10. În curând: Arme grăitoare (antologie).

19. Zina Zen, jurist. A publicat la Cartier: paraLELE.

20. Ion Hadârcă, scriitor & parlamentar. A publicat la Cartier: Lira din acvariu (poeme).

21. Vasile Gârneț, scriitor. A publicat la Cartier: Interviu la Contrafort.

22. Sorin Hadârcă, expert economic. A publicat la Cartier: Zen la pachet.

23. Alexandru Cosmescu, filozof. A publicat la Cartier: Un spațiu blând, care mă primește cum m-ar îmbrățișa.

24. Igor Cașu, istoric. A publicat la Cartier: Dușmanul de clasă, La originile sovietizării Basarabiei.

25. Margareta Curtescu, scriitor. A publicat la Cartier: Simple bluesuri, Iubirea altfel.

26. Petru Negură, sociolog. A publicat la Cartier: Nici eroi, nici trădători.

27. Vsevolod Ciornei, telestar. A publicat la Cartier: Cuvintele dintre tăceri. În curând: Cuvinte și tăceri (antologie).

28. Vitalie Ciobanu, scriitor. A publicat la Cartier: Valsul pe eșafod.

29. Dan Dungaciu, director Institutul de Științe Politice. A publicat la Cartier: Cine suntem noi? și Basarabia e România?

30. Tamara Cărăus, filozof. A publicat la Cartier: Capcanele identității.

31. Ion Țurcanu, istoric. A publicat la Cartier: Descrierea Basarabiei, Istoria istoriilor mele. În curând: Antichitatea greco-romană de la Nistru în jos.

32. Val Butnaru, vedetă TV și scriitor.  A publicat la Cartier: Apusul de soare se amână.

33. Igor Șarov, istoric, viceministru al Culturii. A publicat la Cartier: Memoria celui de al Doilea Război Mondial (coautor).

34. Irina Nechit, poet și jurnalist. A publicat la Cartier:  Cartea rece, Godot eliberatorul, Copilul din mașina galbenă.

35. Sergiu Musteață, istoric. A publicat la Cartier: Fără termen de prescripție. Aspecte ale inestigării crimelor comunismului în Europa.

36. Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.  A publicat la Cartier: George Meniuc sau Întoarcerea în Itaca.

37. Virgil Pâslariuc, istoric. Va publica la Cartier: Violența în perioada lui Ștefan cel Mare.

38. Liliana Nicolaescu-Onofrei, viceministru al Educației.  A publicat la Cartier Sensuri SePARaTe (poeme), Albinuțe, Făguraș.

39. Alina Ciobanu (Tofan), istoric literar. A publicat la Cartier:   Constantin Stere: Singur împotriva tuturor.

40. Valeriu Pasat, istoric. A publicat la Cartier: RSS Moldovenească în epoca stalinistă (1940 – 1953).

41. Arama Angela,  jurnalist. A publicat la Cartier: Cheralim și îngerul

42. Aurelia Borzin, poet. A publicat la Cartier:  Pansamente

43. Aurelia Peru-Balan,  politolog. În curând: PR-ul managementului politic.

44. Igor Munteanu, diplomat. A publicat la Cartier: Dezvoltări regionala în Republica Moldova, Zece politicieni în scrutinul local din iunie 2007, Partidele politicie din Republica Moldova: legi, practici și reforme. În curând: Administrația publică.

45. Dinu Guțu, antropolog. A publicat la Cartier: Revoluția „ultrașilor”.

46. Mihai Poalelungi, președintele CSM. A publicat la Cartier: Modele de acte judecătorești, Culegere de practică judiciară.

47. Lilia Bicec, jurnalist. A publicat la Cartier:  Testamentul necitit.

48. Eugenia Bulat, scriitor. A publicat la Cartier:  Veneția ca un dat.

49. Valeriu Zubco, jurist. A publicat la Cartier:   Ghidul judecătorului de instrucție.

50. Gheorghe Erizanu, specialist în tehnologia și organizarea alimentației publice, cunoscut și cu numele de ziarist Gheorghe Ierizanu. A publicat la Cartier: Ce spun cărțile. Bookiseli și Ce spun cărțile. Alte bookiseli. Cândva: Cum apar moldovenii.

M-am plictisit. Aveți mână liberă să completați lista. În mod subiectiv și democratic. Până la 103.

 

 

Gheorghe Erizanu