Vineri, la Kiev, patru președinți ortodocși și înalte fețe bisericești ortodoxe au sărbătorit 1025 de ani de la creștinarea Rusiei. Cei patru președinți reprezentau Ucraina, Rusia, Serbia și Republica Moldova.

Dmitrii Kostiukov, fotoreporter rus, fost angajat France Press, care pregătea acum la Kiev un material despre FEMEN pentru New York Times, a fost bătut cu bestialitate de douăzeci de tipi îmbrăcați în civil. După ce a fost dus la spital, unde i s-a acordat primul ajutor medical, a fost dus la secția de poliție din Kiev, unde i se încriminau acte de huliganism și atac asupra poliției ucrainene.

Aleksandr Lukașenko, președintele Bielorusiei, care a fost absent la Kiev, întrebat de Snowden, a spus, printre altele, că în Bielorusia a fost anihilată o rețea de spioni, care activa prin intermediul bisericii catolice. Opoziția bielorusă spune că e vorba de preotul catolic Vladislav Lazar, arestat de vreo două luni de KGB. Arestarea a avut loc imediat după ruga Papei Francisc pentru deținuții politici din Bielorusia.

Părintele ortodox din Bulboaca, Republica Moldova, a lovit o mașină, aflându-se la volan în stare de ebrietate, și a plecat de la fața locului. S-a declarat supărat. Senil. Neimplicat.

Vladimir Pozner, vedeta tv rusă, a declarat că părăsește Rusia. Cu regret. Dar el este ateist. Are 78 de ani. Crede că societatea rusă e în faza incipientă de dezvoltare. Și nu va mai putea apuca evoluția de la maimuță la om a unei societăți agresive și primitive.

Vot takie vremena. La 1025 de ani de la creștinarea Rusiei.

Gheorghe Erizanu