Violonista Alexandra Conunova, Orchestra camerală din Geneva, 2020. Fotografie de Raphaëlle Mueller

Bravii vameșii moldoveni au descoperit și reținut „un celebru instrumente de coarde Stradivarius, găsit în bagajul unei femei, care urma să decoleze de pe Aeroportul Internațional Chișinău la bordul unei aeronave spre Federația Rusă”.

„Vameșii ar fi depistat și un act de evaluare a instrumentului muzical, estimat la un preț de circa 2 milioane de euro.

Vioara a fost ridicată de către vameși și urmează să fie depozitată la Banca Națională, iar despre acest caz au fost sesizate organele competente.

Solicitată telefonic, Mariana Cherpec, purtătorul de cuvânt al Procuraturii Generale, a declarat că „pe cazul încercării de a scoate din țară o vioară, depistată pe Aeroportul Internațional Chișinău, la data de 22 octombrie 2021, a fost pornită urmărirea penală în baza art. 27, art. 248 alin. 5 (Contrabandă) din Codul penal. Cauza penală se află în gestiunea PCCOCS. La moment, se efectuează acțiuni de urmărire penală, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor cazului investigat”.

Crima abominabilă a fost săvârșită de cetățeanca Republicii Moldova Alexandra Conunova, una dintre cele mai bune violoniste ale lumii. Era cap de afiș la TFestival din Moscova, invitată de Vadim Repin, un alt mare violonist al lumii. Stradivariusul, găsit de vameși, este cu acte. Costă, într-adevăr, cca 2 milioane de euro. Stradivariusul este un Giovanni Battista Guadagnini, realizat în 1785, la Turin, și este cunoscut sub numele „Ida Levin”, fiind împrumutat, în semn de respect și apreciere pentru talentul Alexandrei Conunova, de către maestrul Cedric Berger din Elveția.

Violonista Alexandra Conunova a luat premii internaționale la festivalurile din Hanovra, Ceaikovski din Moscova, Singapur, Londra. A cântat pe cele mai importante scene ale lumii, împreună cu cele mai mari orchestre ale lumii. A fost pe scenă cu dirijorii Gherghiev, Foster, Spivakov și tot așa mai departe.

Vioara Stradivrius, care e un Giovanni Battista Guadagnini, cunoscută ca „Ida Levin”, ar trebui să fie la Banca Națională a Republicii Moldova.

Alexandra Conunova e cu dosar penal.

Vameșii moldoveni sunt mândri de vigilența și puterea pe care o au.

Republica Moldova poate exporta mere, vin, ulei, brațe de muncă ieftine, țigări & spirt prin contrabandă.

Exportul de cultură nu are articol în Codul vamal. Vivaldi e un contrabandist de toamnă.

Gheorghe Erizanu