Război și pace. Republica Moldova 2016

Lehamite și frică. Lehamitea oamenilor și frica funcționarilor din Republica Moldova.

Lehamitea și falsele probleme ale Republicii Moldova sunt alimentate cu:

 1. apărarea tancului de la Cornești;
 2. lupta cu românismul al lui Dodon;
 3. drapelul Rusiei în biroul lui Dodon;
 4. lupta dintre Dodon și ministrul Șalaru;
 5. lupta dintre Șalaru și Ghimpu;
 6. biblioteca lui Mark Tkaciuk în sediul lui Iurie Roșca cu duelul internautic dintre Alexandru Tănase & Vasile Ernu;
 7. apărarea de către Dodon a neutralității Republicii Moldova în fața biroului NATO, care urmează să fie deschis la Chișinău;
 8. lupta dintre proeuropeanul Candu și prorusul Dodon;
 9. închiderea creditului pompierului decedat în flăcările de la depozitul de la Uzinelor. Folosim orice. Inclusiv tragedia umană. Niciun credit bancar nu se eliberează fără asigurare. Este firesc și legal ca în asemenea situații creditul să fie stins de compania de asigurări.

Ce-o mai fi pe acolo? O hartă ruptă sau un marș în care statalistul fără țară să lupte. Doar Republica Moldova e în război. Dușmani înainte. Dușmani înapoi.

Frica și lehamitea are butonul restart cu spectacolele:

 1. Anticorupție 0.1: polițiști aliniați în Sala de festivități a Internelor cu citirea gradului, numelui, doi pași în față! Și cătușele pe mână. Sunteți corupt! Cu lista clară cine va avea arest la domiciliu, cine e obligatoriu trimis în celulă.
 2. Anticorupție 0.2: punct vamal blocat. Vameși arestați. Cu lista clară cine va avea arest la domiciliu, cine e obligatoriu trimis în celulă. Unii vameși, care au casă la țară cu orătănii, oi, vite, animale, înainte de a fi escortați de ofițerii de la anticorupție îi roagă să-i ajute să dea apă și mâncare la animale. Căci nu se știe când ajung acasă. Și umblau ofițerii în negru, de doi metri, cu cagule pe față și cu gălețile de apă printre curcile și gâștele vameșului arestat.
 3. Anticorupție 0.3: un sfert dintre judecători săltați. Pentru corupție. Cu lista clară cine va avea arest la domiciliu, cine e obligatoriu trimis în celulă. De alți judecători. Care execută.
 4. Anticorupție 0.4: uciderea lentă a copiilor noștri cu alimente alterate. Cu probe din martie curent. Cu interceptări făcute publice. Ca să ne îngrozim! Cu lista clară cine va avea arest la domiciliu, cine e obligatoriu trimis în celulă.

Republica Moldova e în război. Pe viață și pe moarte. Puținii supraviețuitori vor achita facturile. Cu lehamite. Din frică. Cu un președinte cu tancul de la Cornești, cu steaua în frunte și fără armata ministrului Șalaru, fără birou NATO. Fără SIS. Fără procuror. Cu ceai. Și cu „bleadi, Moskva za nami!”

12 Răspunsuri la “Război și pace. Republica Moldova 2016”

 1. Anume spune:

  10. afirmarea bărbăției. În istorie unele evenimente se țin lanț, până ajung la un punct de convergență, care ar trebui să dezlege anumite noduri vechi de probleme. Un astfel de punct de convergență ar fi trebuit să se întâmple în preajma fenomenului, pe care acum în cunoaștem drept Super-Luna. Istoria este ironică. Pentru că face să se învârtă felii gigantice de moșteniri în jurul unor ”actori” atât de mici și neînsemnați, la prima vedere, încât nu-ți vine să crezi că se poate așa ceva. Dezlegarea unuia dintre noduri nu a reușit, pentru că un tânăr din Chișinău nu a avut încredere în pisica lui. Pentru că pisica este jucăria lui vie. Atât. Dar istoria este și ingenioasă. Ea nu aruncă mizele doar într-un singur coș. Lanțul de evenimente s-a îndreptat spre câteva puncte de convergență, atunci. Doar că celelalte nu se referă la locul în care trăim noi. În locul în care trăim noi nodul rămâne. Iată de ce a murit Cristina. În bătaie. În locul cu cei mai mulți generali pe cap de locuitor din lume băieții nu au încredere în fete. Mai bine le omoară. Mai bine le lovesc. Pe la spate. Mai bine le fac țapi-ispășitori. Iar pentru a dovedi tuturor că-s anume țapi și nu capre, le sunt atârnate fudulii false. Ca să nu se vadă nimic din feminitate. Este un fel anume de bătaie de joc. Moldovenească. Duioasă.

  Așa-i Cristian?

 2. @Anume: Așteptați răspunsul lui Cristian?

 3. Anume spune:

  D-le Erizanu, dvs ați așteptat răspunsul lui Divi?

 4. Lucian Postu spune:

  @ Gh. Erizanu

  Dom’ editor, legat de autorul & colaboratorul Cartier V. Ernu : el ar fi judecat şi condamnat, în orice ţară decentă, pentru negarea crimelor stalinismului.
  Oricît v-ar fi de simpatic sau de util, infractorul moral Ernu e un avocat dezgustător şi toxic al celui mai criminal regim din secolul al XX-lea.
  https://youtu.be/cbGlhfkd0Ok

 5. Lucian Postu spune:

  @ Anume

  Cred că matale vreţ’ să hărăţiţ’ ograda Pandorii 🙂 .

 6. @Anume: Interviurile sunt foarte bune. Chiar dacă nu le semnează el. E clasică genului. Merită să fie studiate.

 7. @Lucian Postu: Mai pot fi condamnat și pentru Pierre Dreiu la Rochelle, Zahar Prilepin, Zaza Burciuladze, Dan Dungaciu, Igor Munteanu, Eric Hobsbawm, Zizek, Goma sau Ayn Rand. Toți au apărut la Cartier. Și stângiști, și cei de dreapta. Deocamdată, trăim într-o țară unde ne mai putem permite să ne punem întrebări. Indiferent cât de apropiați sau îndepărtați ideologic ne sunt autorii. Eu mă tem de imaculați.

 8. Lucian Postu spune:

  @ Gh. Erizanu

  S’ pare că matale ori n-ai citit replica la care răspunzi, ori crezi că gesticulaţia retorică ieftină poate ascunde elefantul din sufragerie : eu n-am pomenit de o ideologie anume, am re-amintit doar, cu dovezi, că V Ernu neagă crimele stalinismului. Fapt care ar trebui să fie o infracţiune, şi dpdv penal, şi moral.
  Restul sînt tarantele negustoreşti pe mormintele a milioane de victime.
  Sau poate doar Holocaustul are dreptul la recunoaştere, compasiune şi pedepsire a negării lui ?

 9. @Lucian Postu: Atunci pune-l în fața plutonului de execuție. Și comandă „Foc!”.

 10. Lucian Postu spune:

  @ Gh. Erizanu

  Eu spun una, da’ matale, ca de obicei, umbli cu scamatorii ieftioare . Mde, negustor .

 11. @Lucian Postu: Ok. Vezi, te rog, ce a fost în textul inițial. De pe blog. Apoi, foarte atent, urmărește comentariile dumitale. Și apoi vezi cine spune una și cine spune alta.

 12. Lucian Postu spune:

  @ Gh. Erizanu

  1. 🙂
  2. Dom’ negustor, matale poţi să-mi arăţi cît vrei coaja nucii, eu pot doar să mă amuz de efortul pe care îl depui, încercînd să n-am un disconfort stomacal prea mare.
  3. Ezra Pound a fost un mare scriitor al secolului al XX-lea, dar asta nu l-a scutit de pedeapsa pentru propaganda nazistă. Deci bancurile cu Ernu itd poţi să le spui drujilor matale di la America ş’ Evropa. Ş’ap s’ni spui ş’nou’ ci-o dzîs ii.

Scrie un comentariu

XHTML: Poți folosi următoarele taguri: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>