Două mituri despre vodca rusească.

1. Este produs național rusesc.

Fals. Pentru prima dată termenul de vodcă, în sensul actual al noțiunii, a fost utilizat în 1936. Atunci a fost aprobat al doilea GOST (biroul de standartizare sovietic) pentru băuturile tari. Până atunci se utiliza termenul „vin din pâine”. Iar pînă la 1 ianuarie 1895, când a fost introdus monopolul statului rusesc asupra băuturilor alcoolice, vodca se numea „polugar” și avea o altă tehnologie de producere.

2. Mendeleev este autorul actualei tehnologii de producere a vodcăi.

Fals. Mendeleev n-a avut nicio atribuție la elaborarea actualei tehnologii a băuturii. Mitul a fost promovat de ideologii sovietici în anii 70 ai secolului trecut.

E vorba de cea mai documentată biografie a vodcăi: „Polugar. Vodka, kotoruiu mî potereali (Polugar. Vodca pe care am pierdut-o)” de Boris Rodionov, Editura Zebra E, 2009.

Cel mai frumos imn al vodcăi: „Moscova – Petușki” de Venecika Erofeev, apărută în traducerea lui Emil Iordache la Cartier. Poate o mai găsiți prin librării. Iar actorii germani, care au montat poemul „Moscova – Petușki” la un teatru din Frankfurt s-au îmbătat criță în timpul spectacolului. Cu vodcă.

Asta-i istoria băuturii naționale rusești, care poate fi produsă doar în condiții industriale. Datorită unui mecanism inventat de scoțieni.

Așa spun cărțile.

Gheorghe Erizanu