„Sunteți niște pierdanți!” i-a spus prietenului meu scriitor de la Editura Cartier prietenul său scriitor de la o altă editură din chău. „Sunteți editură românească, scoateți cărți elitiste, faceți cozi la manuscrise, faceți seri poetice. Dar aici vă ocolesc premiile, pierdeți concursurile de editare a manualelor, cititorii vă ocolesc, bibliotecarii se duc la concurență. Ei sunt mai simpli.”

„Mai nou v-ați implicat și în acest Festival. „Zilele literaturii române la Chișinău”. De ce vă trebuie atâta bătaie de cap, care nu aduce bani?” i-ar spune prietenului meu scriitor prietenul lui scriitor.

Deoarece este confortabil. Este confortabil să faci ceea ce-ți place. Este confortabil să iubești cartea. Este confortabil să ai un propriu sistem de valori. Este confortabil să nu depinzi de cumetrii și relațiile de cumetrism din acest spațiu civilizaționist. Este confortabil să nu tragi țepe. Este confortabil să câștige și alții cu tine. Este confortabil să iubești.

Atunci îngerii se adună în jurul tău. Și devin povestașii nopților. Iar dimineața te trezești cu vise frumoase.

N-am mai visat de un secol. Chiar dacă îngerii ăștia mă bat la cap cu povestioarele lor în fiecare noapte. Sunt prea guralivi.

Gheorghe Erizanu