Maia Sandu nu vrea să fie „doar premier”. A negociat cu partenerii externi. N-a vrut să se prezinte la „smotrină”, la sediul PD-ului, înainte de a fi desemnată de preș. Timofti. A condiționat acceptul cu demisia a două funcții independente politic: procurorul Gurin și guvernatorul Drăguțanu.

Maia Sandu a fost lăsată singură în fața echipei Ministerului Educației, care, prin rocadă politică ajunge la alt partid, ca să apere această echipă și reformele începute.

Maia Sandu, dacă căutăm prin creierul nostru romantic doar rațiune, nu va fi premier.

Funcțiile independente politic nu sunt independente politic. Cei trei și juma de bărbați ai neamului, bine îmbrăcați, bine hrăniți, bine odihniți, au nevoie „doar de un premier”. Nu au nevoie ca regulile statului să urmeze gramatica limbii române. Nu au nevoie de reforme. Au nevoie de corigenți. Nu au nevoie de instituții ale statului funcționale. Nu au nevoie de o strategie de dezvoltare a statului. Nu au nevoie de bunăstarea cetățeanului. Nu au nevoie de strategii de dezvoltare, de securitate. Au nevoie de instituțiile statului ca să producă corupție și să aducă fluxuri financiare pentru ei. Nu au nevoie de un stat bazat pe meritocrație. Nu au nevoie de scriitori care să fie auziți. Să fie doar umbre. Undeva. Iar preș.Timofti să le dea câte o medalie. Din când în când. Ca să fie în treabă. Și el. Și ei.

Maia Sandu nu e o zână. Suntem conștienți. Pur și simplu, a fost o speranță pentru cei care cred că se mai poate trăi onest și corect în Republica Moldova.

Nu sperați și nu aveți teamă.

Noapte bună!

P.S.: Cei trei lideri ai alianței, care cred că stau pe scaune, uită să se uite sub ele. Acolo, dacă doar arunci o privire, e o mulțime flămândă, umilită, dezbrăcată, alcoolizată, chinuită și disperată. E condiția perfectă să apară furcile. Prin fundurile cu brocart regal al scaunelor voastre.

Maia Sandu e zâna voastră. Ar trebui s-o ocrotiți. Să-i intrați în voie. Și să-i mai oferiți și alte voi. Chiar dacă ea nu le anunțase. Din modestie.

Oricum, noapte bună!

Gheorghe Erizanu