Ce faci când ți se duce ambriajul într-o țară străină?

Incluzi semnalizarea. Îți utilizezi pentru prima dată în experiența ta de șofer ”triunghiul”. Descoperi cât de frumușel arată. Stai pe banda a doua într-un trafic de duminică. Îl pomenești de bine pe reprezentantul Peugeot-ului din Chișinău. Îți aduci aminte că nu ai putut schimba nici filtrul de salon. Nu era în stoc când ai pregătit mașina de un drum mai lung. Deschizi capota. Și-ți aduci aminte de Dumnezeu.

Și atunci apare un Citroen vechi cu numere de Liubliana. Se oprește în spatele tău. Iese un bărbat trecut de prima tinerețe. Cam chinuit. Dar cu suflet mare. Și chiamă evacuatorul. Urmează service-ul din Liubliana. Care nu lucrează duminica. Vă înțelegeți ca mașina să fie dusă la centrul Peugeot pentru luni dimineață. Îi lași cheile, copia certificatului de înmatriculare. Luni Peugeot-ul din Liubliana aduce piesele. Și marți până la amiază o repară. Piese pe care Peugeot-Chișinău urma să le aducă peste o lună.

Astfel devii turist de Liubliana. Și vezi ceea ce poți vedea în trei ore trei zile pline. La rând. Deja știi fiecare turist. Încântător oraș. Încântători oameni.

Încântător simbol al Liublianei: dragonul drăguț cu sexul moale. Am ratat ocazia să-mi cumpăr unul. Dar de atunci Peugeot-ul meu a fost alintat Liublianika. Ca și râul care trece prin capitala Sloveniei.

Gheorghe Erizanu