Drumul spre Garâna l-am făcut vineri.

Rovineta am cumpărat-o din vamă. Din buticul cela unde stă un tip gras, mititel, leneș și vorbăreț. Care îți spune că o rovinetă costă 3 euro și 65 de cenți. Dacă îl întrebi de unde s-au luat 65 de cenți, atunci îți explică că acela e TVA-ul. De fapt, rovineta cu tot cu TVA inclus face fix 3 euro. Restul îl pune în buzunar tipul mititel. Și diferența de curs, și lipsa de rest. Ei niciodată nu au rest.

Pe drumurile României creștinii sunt cei mai fericiți. Trinitas-ul îl prinzi în toate văgăunile. Altă variantă ar fi România Actualități. Cu știri din oră în oră. Până la șapte seara știrile erau ok. La știrile de la opt, probabil, noii ideologi ai radioului au ajuns la știri. Imparțialitatea a rămas la știrile de la șapte. La opt Antonescu este spilcuit și prezentat ca un Făt-Frumos. Iar Ponta este aproape calul care mănâncă jăratec. Băsescu devine tot mai mic. La știrile de la ora opt.

Trei nopți cu jazz. Noaptea de sâmbătă cu jazz excelent. Poate cu excepția acordeonistului. Mă rog. Publicul a fost încântat și de el.

Căutăm complexul de mori de apă. Într-un sat sârbesc. La intrare e un panou: Uniunea Europeană a dat bani pentru salvarea liliecilor. Din complexul de mori de apă găsim o moară. Aflăm că nu suntem unicii care caută morile.

Înapoi am ales alt drum. M-am plictisit să fac patru kilometri într-o oră la intrarea în Sebeș. România nu s-a plictisit. De mulți ani. Sebeșul îi ogoaie pe șoferii obișnuiți cu autostrăzile Europei.

La România Actualități discursul lui Antonescu îmi aduce aminte de discursul lui Voronin din 2009. Noi suntem independenți și suverani. Europa e rea. Aflu că Ponta încă n-a expediat răspunsul lui Barroso. La știrile de vineri Ponta își asuma răspunsul imediat.

Era luni.

Era o țară pitorească. Foarte frumoasă. Aproape ingenuă.

Gheorghe Erizanu