Eugen Negrici este autorul volumului „Iluziile literaturii române”. Românii au întârziat cu această carte cu o jumătate de veac. Polonezul Czeslaw Milosz a apărut cu „Gândirea captivă” în anii 50 ai secolului trecut. De atunci literatura poloneză a luat câteva Nobel-uri, este tradusă și se apropie ca vizibilitate de marile literaturi mondiale.

Înscrierea literaturii într-un loc firesc al vieții pare o axiomă. Într-o lume firească. Dar nu și în literatura română. Românul este frustrat. În loc să tragem învățăminte noi ne supărăm pe autor. Eugen Negrici, conștient de supărările și frustrările care le-ar produce o astfel de carte, a scris-o. „Trebuie să ne eliberăm, indiferent cât ne costă”, spune autorul.

Azi Eugen Negrici a fost la Facultatea de Litere a Universității din Bălți. Mâine va ține o conferință în aula 511 a USM, Facultatea de Istorie și Filosofie, iar la 17.00 își va lansa cartea la Librăria din Centru.

Intrați în literatura română. Cu iluzii. Repede. Acum profesorul Negrici se odihnește. Peste o jumătate de oră va fi la dezbaterile de la Passepartout. Și nu vom avea dreptul la iluzii.

Liniște. Lăsați iluziile. Intră profesorul Negrici.

Gheorghe Erizanu